Index Vakbarát Hírportál

Kért, de nem kapott támogatást a Gyermekrák Alapítványtól a Tűzoltó utcai klinika

2014. február 10., hétfő 17:30

Hiába kért, 2009 óta semmilyen támogatást nem kapott a Gyermekrák Alapítványtól a Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikája, a magyar Gyermekonkológiai Hálózat Központja – derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) válaszából, amelyet Szilágyi György jobbikos képviselő parlamenti interpellációjára adtak. Szilágyi azt firtatta, mennyi pénzzel támogatta a Gyermekrák Alapítvány a rákos gyerekeket gyógyító kórházakat.

A főként adó 1%-okból élő, daganatos gyerekeket támogató alapítvány 2009 és 2012 között körülbelül 265 -397 millió forintból gazdálkodott. Az országban a legtöbb daganatos gyereket ellátó Tűzoltó utcai klinika igazgatója szerint ők utoljára 7-8 évvel ezelőtt kaptak bármilyen támogatást az alapítványtól, noha többször is fordultak hozzájuk segítségért. Az utolsó támogatást egyébként az I. számú gyermekklinika kapta akkoriban, vagy azt megelőzően nem sokkal, amikor megszűnt ott a gyermekonkológiai ellátás. Az azért hozzáteszi az igazgató, hogy "tudomásunk van arról, hogy az alapítvány támogatja a betegeket havi 5000 forint adománnyal, de csak azokat, akik rendszeresen elmennek átvenni az adományt az alapítványhoz".

Az onkológiai központok Emminek adott válaszaiból az is kiderül, hogy 2010 óta csak a Heim Pál Gyermekkórház kapott közvetlen támogatást az alapítványtól, összesen egymillió forint értékben. Ez azért is érdekes, mert egy két héttel ezelőtti sajtótájékoztatón a Gyermekrák Alapítvány egy vaskos sajtóanyagot nyomott az újságírók kezébe, amely szerint a miskolci Gyermekegészségügyi központnak 2013-ban összesen 5,5 millió forint értékben vásároltak különféle műszereket. Az Emmi kimutatásában ezek azonban nem szerepelnek.

A daganatos betegeket gyógyító hazai kórházak közül egyébként a Heim Pál járt a legjobban, ők összesen csaknem 198 millió forint értékben kaptak műszereket a Gyermekrák Alapítványtól. Az onkológiai hálózatba tartozó többi kórház ennél jóval szerényebb, 13 és 73 millió forint között támogatást kapott az elmúlt 7-8 évben, de például a Szent István és Szent László kórháznak 2004-ben adott készülék ma már nem is üzemképes. 

Az Index korábban megírta, hogy az alapítvány a 16 éves működése alatt körülbelül 850 millió forintot halmozott fel, amely jelenleg is az alapítvány számláján áll felhasználatlanul. Ezt elvileg egy kórház megépítésére tartalékolják. Az alapítvány vezetőjéről decemberben az is kiderült, hogy előszeretettel jár az alapítvány mentőautójával munkába és ügyeket intézni.

Rovatok