Index Vakbarát Hírportál

Zöld étel, felgyújtott ruhák, tetvek – ez ment nyíltan Szigetszentmiklóson

2014. február 20., csütörtök 07:00

Az ombudsman most publikált vizsgálata részletesen feltárta, mivel töltötték a gyermekvédelmi rendszer szereplői azokat az éveket, amelyekben a szüleik kínoztak, rendszeresen megerőszakoltak és vertek három szigetszentmiklósi gyereket. Az ombudsmani jelentés szomorú kronológiát állít fel sűrűsödő aggasztó jelekről, be nem tartott ígéretekről, adminisztratív furcsaságokról, tehetetlenségről és halogatásról. Ezalatt a három nagyobb mellé négy újabb gyereket szült az anya.

Leveleket írtak, figyelmeztettek, kicsit megnyugodtak, aztán újra aggódni kezdtek és újra figyelmeztettek – az ombudsman által felgöngyölített eseménysor szerint nagyjából ezzel töltötték a gyermekvédelmi jelzőrendszer szereplői az időt a szigetszentmiklósi megkínzott testvérek ügyében 2005-től 2012-ig, amíg végre elkerültek a gyerekek a brutális szülőktől.

Székely László, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán hozta nyilvánosságra jelentését a tavaly novemberben, egy Blikk-cikk nyomán kipattant szigetszentmiklósi gyermekbántalmazási botrányról. A 26 oldalas dokumentum első fele azzal foglalkozik, hogy az ombudsman rendelkezésére bocsátott iratok alapján feltárja, pontosan mi is történt. Az ombudsmani jelentés alapján a következő kronológia állítható fel:

A kezdetek: penész, kosz, dilemma

Hamis ígéretek, hiába remélt pszichológus

Iszonyatos állapotok, síró gyerekek

Kongatja a vészharangot az iskola

Különös másfél éves lyuk

Elégetett bútorok, ruhák, soha el nem készülő szemüveg

Megszületik a hetedik gyerek is

A mindennapos szexuális erőszakon megbukott a teszt

Pszichiáterre, gyógyszerre szorultak

Az ombudsman jelentése röviden foglalkozik azzal is, mi történt azóta a gyerekekkel, hogy nevelőszülőkhöz kerültek. Heti rendszerességgel foglalkozott velük pszichológus, a nevelőszülőket tanácsadó segítette az előírtnál gyakoribb látogatásokkal. A nevelőszülőknek feltűnt, hogy a legfiatalabb gyerek rajzaiban és elbeszéléseiben sokat foglalkozik ördögfigurákkal. A gyerekek iskolai eredményei javultak.

A középső gyereknek, a kislánynak 2013 elején gyógyszeres terápiát írt elő a gyermekpszichiáter. Segítő csoportba is járt. 2013 őszén a kisebbik testvéren ütköztek ki azok a tünetek, amik korábban a kislányon. Nála nem hozott eredményt a gyógyszeres terápia, ő gyermekpszichiátriára került.

„A nevelőanya ezzel a helyzettel már nem tudott megbirkózni, a legkisebb gyermek állapotát, verbális fenyegetését nem tudta feldolgozni, ezért 2013 novemberében kérte a legkisebb gyermek gondozási helyének megváltoztatását” – áll az ombudsmani jelentésben. A helyzetet nem sikerült megoldani, végül a testvérek másik nevelőszülőhöz kerültek. Mindhárom gyerek pszichiátriai ellátásban részesül, pszichológus próbál segíteni nekik feldolgozni a traumákat.

Az ombudsman elítélően írt arról, hogy a sajtóban sok minden megjelent a gyerekekről, például a vezetéknevük kezdőbetűje, a keresztnevük, így szerinte beazonosíthatóvá váltak, ami szerinte súlyos negatív hatással van rájuk.

Védőnő, orvos nem hibás?

Az ombudsmani jelentés megemlíti, hogy volt egy, a védőnőre és a háziorvosra vonatkozó tisztifőorvosi vizsgálat is. A háziorvos 2002 novemberétől ismerte a családot, ő állítása szerint rendszeresen látta a gyerekeket, de néhány sérülésen túl nem talált bántalmazásra utaló elváltozást. Csak a tisztasággal kapcsolatban figyelmeztette az anyát. Jogszabálysértést, szakmai szabályszegést nem állapított meg ez a vizsgálat. Az ombudsman rákérdezett a védőnő és a gyerekorvos jelzési és együttműködési kötelezettségének teljesítésére, de erre nem adott választ a tisztifőorvos vizsgálata.

A tisztifőorvos kezdeményezett egy olyan szakfelügyelői vizsgálatot, ami orvosi szakmai szempontokból foglalkozik a háziorvos tevékenységével. Ennek az eredményéről azonban nem tud az ombudsman egyelőre.

Milyen hibákat azonosított az ombudsman?

Egy családgondozót már 2012-ben kirúgtak hanyagságért

Kiderült, hogy a gyermekjóléti szolgálatban a kötelező létszámnál kevesebben dolgoztak. Az érintett család gondozását ellátó megbízott intézményvezető jogász végzettségű volt, akkor szociális menedzser szakra járt.

A gyerekekkel utolsóként foglalkozó családgondozót már 2012-ben felmentették, mert az aktái sokszor rendezetlenek, hiányos voltak, és a határidőket többször nem tartotta be. A vizsgálat idején már nem dolgozott a gyermekjóléti szolgálatnál a többi, az ügyben érintett családgondozó sem.

Felelősök?

Az ombudsmani jelentésből kiderült néhány új részlet arról a felelősségre vonásról is, amit végül januárban Navracsics Tibor miniszter közbelépése indított el. Eddig azt tudtuk, hogy egy családgondozót azonnali hatállyal kirúgtak, és fegyelmi eljárás indult a Szigetszentmiklós-Tököl Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetőjével szemben.

Az ombudsmani jelentés szerint három – a fegyelmi eljárás idején gyámhivatali ügyintézőként, korábban pedig családgondozóként, illetve jegyzői gyámhatósági ügyintézőként dolgozó munkatárs írásbeli figyelmeztetést kapott.

A kirúgott ember, akiről eddig is tudtunk, a fegyelmi eljárás idején már nem családgondozóként, hanem gyámhivatali ügyintézőként dolgozott. Munkaviszonyát bizalomvesztésre hivatkozva szüntették meg.

Mi fog történni?

A gyámhivatal konferenciát szervez a gyermekjóléti szolgálatok számára, a cél az, hogy a jövőben a családgondozók időben ismerjék fel, ha ki kell emelni a gyereket a családból.

Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy

Az ombudsman felhívta a szigetszentmiklósi gyámhivatal vezetőjének a figyelmét arra, hogy a sérelmezett cikkek, tudósítások, a gyerekek személyiségi jogainak megsértése miatt pereket indíthat. Székely ezenkívül felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, hogy vizsgálja meg a gyerekek adatainak kezelésével kapcsolatban a sajtó tevékenységét.

Közben, ahogy megírtuk, az Index pert indított a gyerekkínzási ügyben, miután közérdekű adatigénylésünket a kormányhivatal és a szigetszentmiklósi önkormányzat is elutasította. Szeretnénk megtudni, mennyire voltak alaposak azok az utólagos vizsgálatok, amelyek fegyelmi felelősségre vonás nélkül zárták volna le az ügyet, ezeknek a dokumentációjáért, jegyzőkönyveiért perelünk.

Rovatok