Index Vakbarát Hírportál

Lehetne egy kis izgalommal több?

2014. március 19., szerda 11:06

Az egyéni választókerületek nagy részében lefutottnak tűnik a választás, a Fidesz a mandátumbecslésünk szerint ismét kétharmados többséget szerez a parlamentben. Összeszedtük, hogy helyi okok – például ellenzékiek esélyei vagy különös jelöltek miatt – hol lehet izgalmas a következő néhány hét.

A közvélemény-kutatók februárban rögzített és a napokban közölt felmérései, illetve az Index hétfőn közzétett mandátumbecslése szerint az április 6-i választások után továbbra is kétharmados többsége lesz a parlamentben a Fidesznek.

A várható fölényes Fidesz-győzelem részben a választási rendszer átírásának is köszönhető. Négy éve a Fidesz-KDNP által indított jelöltek megszerezték az egyéni mandátumok 98,3 százalékát (173-at a 176-ból), de az akkori választási rendszerben lévő arányosító szabályok miatt csak 68,1 százalékos parlamenti többségük lett. A párt támogatottsága most kicsit kisebbnek tűnik, mint akkor (2010-ben a szavazók 52,7 százaléka választotta őket listán, most 47–51 százalék közé becsülik őket), de mivel a választási rendszer most jobban premizálja a győztes pártot, arányaiban kevesebb egyéni képviselői hely is elég a kétharmadhoz.

De persze egyébként is arra lehet számítani, hogy az egyéni mandátumok túlnyomó többségét ismét simán megszerzik. A 106 választókerület túlnyomó többsége lefutottnak, annak nagy része is unalmasan lefutottnak tűnik.

Csak néhány tucatnyi olyan hely van, ami valamilyen ok miatt ígér némi izgalmat a választáson.

Ezek egy, a négy évvel ezelőttinél nagyobb részében azért, mert azokban van – hol több, hol kevesebb – esélye az ellenzéknek. Mint azt a mandátumbecslésünkben megírtuk, arra számítunk, hogy a fővárosban nagyjából kiegyenlített lesz a kormánypártok és a baloldali együttműködés pártjainak versenye. A baloldal emellett még néhány vidéki nagyvárosban, illetve Pest megyei választókerületben reménykedhet, míg a Jobbiknak két-három helyen láttunk halvány esélyt a győzelemre.

A többire nem a választás várható végeredménye miatt lesz érdemes figyelni – mint megírtuk, a dolgok mostani állása szerint alapesetben 92 egyéni helyet szerez a Fidesz –, hanem a jelöltek száma vagy egyes személyek, esetleg lokális politikai, gazdasági okok miatt.

Ha egy kis izgalomra vágyna, megpróbálunk a kedvére tenni. Felsoroljuk, mely választókerületeket és miért tartjuk a következő hetekben különösen figyelemreméltónak (ha tud olyan körzetet, amely nincs a listán, de Ön szerint akár egy jelölt vagy épp a nagyon sok jelölt, egy kampányesemény, egy különös akció, ígéret, balhé, vagy bármi egyéb miatt érdekes lehet, írja meg, hogy megírhassuk).

Az LMP jelöltjei között van a legtöbb nő

Legalábbis a parlamenti pártok indulóit figyelembe véve. A Fidesz-KDNP-é a legmacsóbb névsor, a 106 jelöltből csak 6 nő van. A Jobbik 9 képviselői helyre indított jelöltnőt, a baloldali pártszövetség jelöltjei között 19 nő van, míg az LMP-nél a helyek több egyötödében nő indul: 23-an szereznének egyéni mandátumot.

Majdnem százan akarták függetlenként megpróbálni

A választási iroda adatai szerint 93 egyéni jelölt jelentkezett be egyéni jelöltnek párttámogatás nélkül. Közülük 51-et nem vettek nyilvántartásba, ketten visszaléptek, és negyvenen jelöltek lettek. Az egyik pécsi választókerületben három független jelölt is szerepel a szavazólapon.

Rovatok