Index Vakbarát Hírportál

Átadták a Sepelev házaspárt Ukrajnának

2014. március 26., szerda 13:30

Átadták az ukrán hatóságoknak Alekszandr Sepelev ukrán milliárdos politikust és feleségét, akiket kijevi kérésre Interpol-körözés alapján tartóztattak le tavaly nyáron Budapesten. A Julija Timosenko Blokkját és az elmeneküléséig Viktor Janukovics elnök által vezetett Régiók Pártját is megjárt donyecki férfit gyilkosságra való felbujtással, feleségét pedig egy szabálytalan bérleti szerződés kapcsán elkövetett sikkasztás miatt keresték.

Az egy másik ország volt

A házaspárral szembeni a körözést még Janukovics idején adták ki, Sepelevék szerint politikai indíttatásból. A férfi ugyanis az akkor még börtönben lévő Julija Timosenko egykori bizalmasaként fontos információkat adhatott volna át a rendőrségnek vagy legalábbis súlyos vádakat adhattak volna a szájába az ukrán hatóságok – állítják azok, akik szerint az ügynek politikai motivációja volt.

A házaspár Magyarországon menedékjogot kért, ám azt a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal többször is megtagadta, noha a fellebbezésekkor a bíróság kimondta, hogy az eljárásban megalapozatlanul jutott az elutasító álláspontra a BÁH. A házaspár ügyvédje, Bősze Ferenc szerint a BÁH kormányzati utasítást követve hozta meg döntését, amelyhez azonban – mint azt a bíróság állásfoglalása is igazolta – nem talált jogilag megalapozott magyarázatot. (Sepelevről bővebben itt olvashat.)

Eközben azonban Ukrajnában az ellenzék került hatalomra, így a négygyermekes Sepelev házaspár nem látta indokoltnak, hogy továbbra is ragaszkodjon a menekültstátusz megszerzéséhez, amelynek nyolc hónapon át tartó elbírálása alatt a magyar hatóságok őrizete alatt álltak. Ezért márciusban maguk vonták vissza menekültstátuszra vonatkozó kérelmüket és kérvényezték kiadatásukat.

A házaspárt a Záhony-Csap határátkelőhelyen adták át  magyar rendőrök szerda délben.

Rovatok