Index Vakbarát Hírportál

Keserű a Jobbik öröme

2014. április 7., hétfő 08:19 | aznap frissítve

130 ezerrel több szavazatot kaptak, mint négy éve, jobb eredményt értek el annál, mint amit a közvélemény-kutatók jósoltak nekik, a baloldali Kormányváltás jelöltjeit negyvenegy választókerületben legyőzték, 23 mandátumot szereztek, mégis csalódottak voltak a jobbikosok. Az új választási rendszer miatt a parlamentben súlyuk érdemben nem változik, darabra pedig kevesebb politikusuknak lesz tisztsége, képviselői helye. Miskolcot egy hajszállal veszítették el, és az se sokon múlott, hogy Vona Gábor nyerjen Gyöngyösön egyéniben. A párt még mindig Északkelet-Magyarországon a legerősebb.

A négy évvel ezelőttihez képest rengeteget erősödött, és a közvélemény-kutatások által jelzetthez képest is jobb eredményt ért el a Jobbik. Mégis szomorú, komoly, szinte síri hangulatú volt a párt vezetőinek eredményértékelő sajtótájékoztatója. Vona Gábor és párttársai csalódottak voltak.

Az egyéni választókerületek megnövekedett szerepe miatt hiába szerezte meg a Jobbik az összes listás szavazat 20,57 százalékát (ami 23 mandátumot és 11,5 százalékos mandátumarányt jelent nekik), ahhoz, hogy az eddiginél érdemben erősebbek legyenek a parlamentben, nagy szükségük lett volna arra, hogy be tudjanak húzni néhány egyéni kerületet.

Ez nem sikerült. Pedig pár helyen csak kicsin múlott.

A legközelebb Borsod-Abaúj-Zemplén megye 02 számú, miskolci, háromesélyes, az utolsó pillanatig ide-oda billenő választókerületében jutottak az egyéni győzelemhez. Részleges feldolgozottság mellett többször vezetett is a jelöltjük. Volt olyan felállás is, amikor úgy tűnt (és ez különösen fájdalmas lett volna a Jobbik számára), hogy itt ráadásul végül nem a fideszes rivális, hanem az egész országban egyedülállóan a baloldali Kormányváltás jelöltje fogja leszorítani a jobbikost az első helyről.

Végül a fideszes és a baloldali jelölt mögé, harmadik helyre szorulva, 470 szavazattal kapott ki Pakusza Zoltán, a jobbikos jelölt, aki egyébként a párt miskolci elnöke, 2010 óta országgyűlési képviselője, civilben történelem-és földrajztanár. (98,92 százalékos feldolgozottságnál Pakusza 13 902, Sebestyén László, Fidesz 14 012, Varga László, Kormányváltás 14 372). Legfontosabb kampányígérete a közbiztonság helyreállítása volt, önfenntartó börtönökről, az érpataki modellről és a halálbüntetés visszaállításáról kiírandó népszavazásról beszélt, amikor március elején Miskolcon jártunk.

Igaz, egy kis esélye még mindig van Pakuszának a győzelemre. Végleges eredményt erről a kerületről is április 11-én lehet mondani, amikor megszámlálják a hiányzó (a külképviseleti és az átjelentkezettek által leadott) szavazatokat, amelyekből maximum 2046 lehet a választási iroda adatai szerint.

A Jobbik elnöke, Vona Gábor Heves megye 02 számú, gyöngyösi székhelyű választókerületében a szavazatok 35,86 százalékát kapta meg, és csak nagyjából 650 szavazattal maradt le a győztes, a fideszes Horváth László Dezső mögött.

Bár országos összesítésben több mint 5 százalékkal a baloldali összefogás mögé szorultak, a 106-ból 41 egyéni választókerületben meg tudták előzni a baloldali jelöltet. Nem okozott meglepetést, hogy a Jobbik hol lett erős: hozták azokat a területeket, ahol már 2010-ben is jók voltak. Jobbikos jelölté lett a második hely az összes Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és az összes Heves megyei választókerületben, valamint egy-egy kivétellel az összes Jász-Nagykun-Szolnok megyei (a kivétel: 01 Szolnok székhely) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei (a kivétel: 01, Nyíregyháza székhely) választókerületben.

A háromesélyesként számon tartott városok csaknem mindegyikét hozták, kivéve például a már említett Szolnokot vagy Gyulát.

A 2010-es választások első fordulójában 16,67 százalékot ért el a Jobbik, ami 12,18 százalékos mandátumarányra, a 386-ból 47 darab mandátumra volt elég. Egyéniben négy éve szintén egyetlen mandátumot sem sikerült szerezniük. A legjobb eredményt akkor egyéniben Tiszavasváriban produkálta Császár József jelöltjük, akik a második fordulóban 37,16 százalékon zárt, és kiemelkedő volt Ózdon Kisgergely András szereplése, akire a második fordulóban 32,07 százalék szavazott. Kisgergely idén már nem jobbikos színekben, hanem a Nemzeti Forradalmi Párt jelöltjeként indult.

Az országos listán most 984 099 szavazatot kaptak (98,91 százalékos feldolgozottságnál), négy évvel ezelőtt listán 855 436-öt szereztek. Egyéni jelöltjeik akkor az első fordulóban összesen 836 774 szavazatot gyűjtöttek be, most 966 642-t. Ezzel 16,36-ról 20,38-ra tornázták az átlagos szavazatarányt egyéniben.

A Jobbik a közvélemény-kutatások szerint is feltűnően sokat erősödött a kampány hajrájában, de alábecsülték. A Nézőpont Intézet választás előtti utolsó közvélemény-kutatása azt jósolta, hogy a Jobbik 19 százalékos listás eredményre számíthat. A Medián márciusban a biztos szavazók körében 21 százalékosra mérte őket. A Tárkinál március végén a biztos pártválasztók körében pedig 20 százalékot mértek a Jobbiknak. Az Ipsos szerényebb számot, 15 százalékot mondott, de március közepén végzett felmérésük alapján ők is azt mutatták ki, hogy a teljes népességben a Jobbikot támogatók aránya az utóbbi hónapban 9-ről 11 százalékra emelkedett, és ezzel csúcsra ért, a parlamenti ciklus legjobb eredményét érte el.


Az Ipsos ekkor a választási kampány eddigi nyertesének nevezte a Jobbikot, szerintük az új Jobbik- szavazók főképpen az aktív munkavállalói körből, a harmincas-negyvenes korosztályokból, a középrétegekből, vidékről érkeztek, és nagy többségüket kemény kormánykritika és erőteljes leváltó hangulat jellemzi.

A népszerűségnövekedésben nagy szerepe lehetett annak, hogy a Jobbik az utóbbi időben, a kampány alatt látványosan megszelídült, visszavett a szélsőséges megnyilvánulásokból. Kevesebbet mutattak a cigányellenességből, és elég jellemző az is, hogy 85 oldalas, Kimondjuk. Megoldjuk című programjukban a zsidó szó például egyetlen egyszer sem fordul elő. A cigányságról szóló fejezetnek pedig az a címe, hogy "A magyar-cigány együttélés".

Ebben azt írják, hogy a Jobbik faji alapon nem tesz különbséget az állampolgárok között, a cigányoknak nem kell hátrányos megkülönböztetéstől tartaniuk. Szóban is az volt a jobbikos politikusok állandó üzenete a témában a kampányban: „a tisztességes” cigányoknak nincs félnivalójuk a Jobbiktól. Nyíltabban ellenséges megnyilvánulások jobbikos részről a melegeket például azért így is érték, Novák Előd például március 12-én társadalomromboló hatású homoszexuális lobbiról és deviánsokról írt a Facebookon, és úgy fogalmazott: sosem fogják tűrni, hogy kitolják az ingerküszöbüket.

A jobbikos kampány fő témái ugyanakkor a megélhetés, a rend és az elszámoltatás voltak, ezekre a pillérekre épült az összefoglaló szerint a választási programjuk is. Azt üzenték: "A párt azokat szeretné képviselni, akiknek a Fideszből és a baloldalból is elege lett az elmúlt 24 évben."

Vona az utolsó héten azt mondta: a Jobbik kormányzásának első feladata az elszegényedés megállítása lenne, ígérték a családi adókedvezmény kibővítését, a valóban ingyenes felsőoktatás megteremtését, a családalapítás anyagi ösztönzését, az alapvető élelmiszerek és a gyerekneveléssel kapcsolatos termékek áfájának csökkentését, de a devizahitelek forintosítását, a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, az ügynöklisták nyilvánosságra hozását is.

A Jobbik új, szelídebb arculatába illeszkedő húzás volt a kampányban Vona Gábor sorozata, amit ő „álruhás országjárásnak” nevez, és amit az ígérete szerint a választások után is folytatni fog. Egy-egy napokra kipróbált különféle munkákat az ország különböző pontjain: volt felszolgáló, kőműves, pizzafutár, etetett nyugdíjas otthonban idős bácsit, elment kutyamenhelyre, beállt fakitermelőnek, bolti eladónak, betegszállítónak, piaci kofának, kőműves segédmunkásnak, volt kutyamenhelyen, Gyöngyöspatán közmunkásként szalmabálákat pakolt. Itt, Gyöngyöspatán is kamerába mondta egyébként, hogy a „magyar közösség megbecsüli” azokat a cigány embereket, „akik építeni akarják a közösségüket”, a legszorgalmasabban mellette dolgozó közmunkás pedig egy cigány ember volt.


A Jobbik fiatalosnak és szerethetőnek akart látszani a kampányban, Vona karjában a fotókon hol egy cica, hol egy rakás vizslakölyök tűnt fel, és saját népszerűségükből is maguk mellett szóló érvet faragtak, plakátok készültek a Jobbik-közeli kutatóintézet  adataira alapozva.

A Jobbik profi kommunikátorrá vált, a sajtómegkereséseket gyorsan és gördülékenyen kezelik, informatív és könnyen kezelhető választási oldalt készítettek. Ügyesen és intenzíven használták kampányolásra a Facebookot is. A Maven7 Hálózatkutató Zrt. és a Political Capital közös elemzése már decemberben azt mutatta, hogy a Facebookon a Jobbik bírt a legnagyobb táborral olyan aktív felhasználókból, akik nemcsak szimplán lájkolnak, hanem kommentelnek is, meg is osztanak tartalmakat. Március 15-nek nagy nyertese volt a Jobbik, ekkor megdöntötte a saját csúcsát 70 ezernél is több online szimpatizánst mozgósítva.

A Jobbik óriási facebookos tábora viszont nem volt elkötelezett, sokan voltak, akik más pártnál vagy pártoknál is aktívak voltak, nagy volt az átfedés a Fidesz és a Jobbik táborai között, az elemzők azt látták, hogy a jobbikosok egy részét még elcsábíthatják.

Rovatok