Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség letiltatna egy holokauszttagadó cikket

2014. május 6., kedd 09:55 | aznap frissítve

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség az illetékes bíróságon indítványozta a kuruc.info honlapon megjelent, holokauszttagadó megállapításokat tartalmazó cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét – áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Az ügyészség szerint 2013. július 19. napján 21 óra 40 perckor közzétett „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – »unortodox« dokumentumok Auschwitzból” című cikk ismeretlen szerzője, valamint a cikkhez hozzászólók olyan megállapításokat tettek, amelyekkel nagy nyilvánosság előtt a holokauszt tényét tagadták, kétségbe vonták, jelentéktelen színben tüntették fel.

Az obskurus forrásokra hivatkozó, a holokausztot mítosznak, a gázkamrákat pedig fikciónak nevező cikk egyebek mellett arról értekezik, hogy az auschwitzi foglyokat nemhogy halomra gyilkolták, de még fizettek is nekik a munkájukért.

Az ügyben a BRFK III. kerületi Rendőrkapitányságon nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult nyomozás, amelyet azonban a nyomozó hatóság – mivel a cikk, illetve az ahhoz fűzött kommentek szerzőinek kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható – felfüggesztett.

Mivel az írás közzététele bűncselekmény, a kerületi ügyészség indítványozta, hogy az illetékes bíróság rendelje el a cikk és az ahhoz fűzött hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét, majd az erről szóló határozat külföldön történő végrehajtását jogsegély keretében kérje Amerikai Egyesület Államoktól – ahol a honlapnak helyt adó szerver található.

Az ügyészség azt is indítványozta, hogy amennyiben a külföldi hatóság jogsegély iránti fenti megkeresése határidőn belül nem vezet eredményre, a bíróság rendelje el az elektronikus adathoz való hozzáférés végleges megakadályozását.

Az ügyészségi eljárás a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) 2013 júliusi feljelentése nyomán indult, amit az ügyészség először elutasított. Az ügy az alapítvány panasza nyomán került át a III. kerületi rendőrkapitánysághoz.

A TEV az ügyészség közleményére reagálva üdvözölte a nyomozó hatóság lépését, ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy miért ez az első eset, hogy egy törvénysértő cikk elérhetetlenné tételét kezdeményezik. Az alapítvány azt is közölte, remélik, az ügyészség nem az időhúzásra játszik.

A magyar hatóságok ugyanis már korábban is próbáltak fellépni a magyar jogszabályokra fittyet hányó, náci szellemiségű honlap ellen, de eddig nem jártak sikerrel, mert az USA-ban a szólásszabadság a hazainál sokkal erősebb alkotmányos védelmet élvez. Az online cikkek végleges hozzáférhetetlenné tételének abszurditásáról itt olvashat.

Rovatok