Index Vakbarát Hírportál

Etikai eljárás indulhat a Rezešová-ügy szakértője ellen

2014. május 12., hétfő 12:01

A Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara etikai bizottságához fordult az áldozatok hozzátartozói által megbízott ügyvéd az Eva Rezešová ügyében eljáró egyik szakértő, Melegh Gábor miatt. Azt kezdeményezi, hogy etikai eljárást folytassanak le az igazságügyi műszaki szakértő ellen, aki a védelem felkérésére adott szakvéleményt, és akinek a véleménye első fokon nagyban befolyásolta a négy ember halálát okozó közlekedési baleset megítélését.

A szlovák milliomosnőt, aki 2012. augusztus 21-én, hajnalban az M3-as autópályán BMW-jével hátulról belerohant egy Fiat Puntóba, első fokon hat év fogházra ítélte a Gödöllői Járásbíróság több ember halálát okozó ittas vezetésért tavaly novemberben. A közúti veszélyeztetés vádja alól felmentették.

Melegh Gábor eljárását régóta vitatják az áldozatok hozzátartozói, és az ügyészség is a szakértő kizárását kezdeményezte elfogultságra hivatkozva. Melegh Gábort, aki a saját területén az egyik legtekintélyesebb szakértő az országban, mindkét oldal megpróbálta felkérni, de ő összeférhetetlenségre hivatkozva az áldozati hozzátartozókat elutasította, Rezešováék felkérésre viszont később igent mondott. Ezt Melegh azzal magyarázta, hogy mire ők kérték fel, az összeférhetetlenség addigra már megszűnt, egyébként pedig függetlenül a felkérők kilététől, a szakvéleménye mindenképpen ugyanaz lett volna.

A kamarai etikai bizottsághoz címzett levél levél is elfogultsággal vádolja a szakértőt, továbbá azzal is, hogy sajtószerepléseikor megsértette a titoktartási kötelezettségét, egyes nyilatkozatai pedig rombolták a szakértői kar tekintélyét. Az áldozatok hozzátartozói által megbízott ügyvéd azt is megírta a kamarának, hogy megítélése szerint etikai büntetést kell kiszabni a szakértővel szemben.

A másodfokú per múlt hétfőn kezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken, de a tárgyalást rögtön el is halasztották, mert Rezešová beteg volt, és nem tudott megjelenni. Május 22-én lesz a tervek szerint az első, érdemi tárgyalás másodfokon.

Rovatok