Index Vakbarát Hírportál

16 év után visszaadják a családnak Fenyő János véres ruháit

2014. június 6., péntek 08:31 | aznap frissítve

Fenyő János minden lefoglalt személyes holmiját visszakéri az özvegye és gyermekei – írja a Bors.  A gyilkossági ügyben kedden elhangzó perbeszédben Csicsák Zoltán ügyész azt mondta:  a hozzátartozók tudják, hogy Fenyő János több személyes tárgya vérrel szennyeződött, mégis igényt tartanak rájuk.

A lap szerint a mai napig megőrizték Fenyő János minden egyes, vérrel átitatott ruhadarabját: kabátját, ingét, nadrágját. Ugyanígy a mobiltelefonját és az útlevelét is visszaadják a családnak. Fenyő János egykori élettársa és gyermekei az Egyesült Államokban élnek.

Fenyő Jánost, a Vico médiabirodalom tulajdonosát 1998. február 11-én lőtték le Budapesten. A délutáni csúcsforgalomban a Margit körút-Margit utca kereszteződésben állt autójával a piros lámpánál, amikor a mögötte haladó autóból egy férfi kiszállt, és egy hangtompítós géppisztolyból 20-25 lövést adott le a vállalkozóra. Fenyő Jánost tucatnyi lövedék találta el a fején, nyakán és mellkasán, azonnal meghalt. A tettes egy közeli autó alá dobta a fegyvert, gyalog elsietett a Széna tér felé, sapkáját és kabátját egy kapualjba dobva eltűnt a helyszínről.

A hatóságok sokáig a sötétben tapogatóztak az ügyben. A nyomozás a gyilkosság után 13 évvel, 2011-ben kapott új lendületet, amikor a szlovák Josef Rohácot gyanúsították meg a gyilkossággal.  Jozef Rohacot korábban összefüggésbe hoztak az Aranykéz utcai robbantással és a Seres Zoltán vállalkozó ellen elkövetett merénylettel is.

A Fenyő-ügyben Josef Rohac mellett Ladislav T.-t vádolták meg. A bíróságon mindketten azt állították, hogy a gyilkosság idején nem is voltak Magyarországon, egy pozsonyi hotelben a tévén látták, hogy Budapesten lelőttek valakit. Később kiderült, hogy abban az időben a pozsonyi szálloda éttermében nem is volt tévé. A merénylet után eldobott sapkán ugyanakkor Josef Rohac DNS-ét azonosították.

 Az ügyészség szerint a két vádlott megbízás alapján hajtotta végre a merényletet, de a felbujtó kiléte nem volt felderíthető. A per július 10-én a védőbeszédekkel folytatódik.

Rovatok