Index Vakbarát Hírportál

Most lesz csak jó dolga az újpesti hódnak

2014. június 20., péntek 17:00

Hivatalossá tenné a titokzatos újpesti hód létezését a főváros. Úgy néz ki, a tavalyi nagy árvíz idején levideózott vízi emlős, akit azelőtt az Indexvideó hiába próbált kilesni, be fog kerülni a Budapest helyi jelentőségű védett természeti területeiről szóló rendeletbe. Ezt most készülnek módosítani, a tervezetet nemrég bocsátotta társadalmi egyeztetésre a budapest.hu-n az előkészítő, a Városüzemeltetési Főosztály. A véleményeket június 24-ig várják, aznap fog ülésezni a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság, ahol téma lesz a tervezet.

A tervezet leginkább kétféle dologgal foglalkozik: egyrészt megváltoztatja egyes természetvédelmi területek látogathatósági szabályait, másrészt aktualizálja a megőrzendő értékeket, vagyis több helyen kibővíti az adott területen előforduló legfontosabb megőrzendő állat-és növényfajok listáját. Így kerülne fel az újpesti Palotai-sziget természetvédelmi terület (az Északi Összekötő vasúti híd-Duna sor-Rév utca-Duna között található 491 649 négyzetméteres terület) védett állatfajainak listájára az eurázsiai hód (Castor fiber). Hód mint védett állat egyetlen másik budapesti természetvédelmi területen sincs.

Újdonságként tűnik fel például a Mocsáros természetvédelmi területen a pettyes gőte, a Fazkekas-hegyi kőfejtőn a lábatlangyík, a Felsőrákosi-réteken a kockás sikló, a Tétényi-fennsíkon az árgusszemű cincér. (A listákra felkerülő összes új állat és növény nevét megtalálja a cikk végén.)

A látogatási szabályokat hol lazítanák, hol szigorítanák. A hatályos rendeletnél szigorúbb a tervezet:

A hatályos rendeleten enyhítene a tervezet:

A rendelettervezetnek van még egy lényeges pontja, ez a Kis-Svábhegy természetvédelmi területre vonatkozik: itt egy darab ingatlant kivonnának a védettség alól. Ezzel részletesen külön cikkben, itt foglalkozunk.

Kerestük a tervezettel kapcsolatban pénteken a Levegő Munkacsoportot, de a civil szervezet egyelőre nem ismerte, nem véleményezte azt.

Ezek az újdonságok kerülnének a helyi listákra:

Apáthy-szikla természetvédelmi terület:

Fazekas-hegyi kőfejtő természetvédelmi terület:

Mocsáros természetvédelmi terület

Újpesti homoktövis természetvédelmi terület

Palotai-sziget természetvédelmi terület adatai

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület

Kőérberki szikes rét természetvédelmi terület

Kis-Sváb-hegy természetvédelmi terület

Denevér úti gyepfolt természetvédelmi terület

Naplás-tó természetvédelmi terület

Merzse-mocsár természetvédelmi terület

Tétényi-fennsík természetvédelmi terület

Rovatok