Index Vakbarát Hírportál

Norvég Alap: sikkasztásról beszél a kormány

2014. június 27., péntek 10:45 | aznap frissítve

A Norvég Alappal kapcsolatban Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációjáért felelős helyettes államtitkára tartott sajtótájékoztatót. A fideszes politikus szerint nem elképzelhetetlen, hogy sikkasztás miatt tegyen feljelentést a magyar kormány.

Csepreghy elmondta:  nem az a baj, hogy norvég közpénzből kormányellenes tüntetést szerveznek – bár már ez is tág értelmezése a pénzek felhasználásának –, hanem hogy a támogatások felhasználásánál gyaníthatóan szervezett bűnözés folyik.

A sajtóban megjelent információk alapján – ami egy Ernst & Youngnál megrendelt vizsgálaton alapul – szerinte az mondható el , hogy a Norvég Alap forrásainak elosztásánál nem biztosított a bírálóbizottságok függetlensége, hogy ugyanazon szervezetek és személyek döntenek a támogatási pénzek elosztásáról, mint akik felhasználják azokat, hogy utólag nyúltak bele a pályázók pontszámaiba, mindenféle indoklás nélkül, és hogy sok esetben az alacsonyabb pontszámot elért szervezetek nyertek a magasabb pontszámot elértekkel szemben.

Így az Ernst & Young kritikái megegyeznek a kormány feltételezéseivel. Ezért a magyar kormány ma levelet írt az Ernst & Youngnak, amiben elkérte ezt a 2008– 2010-es időszakra vonatkozó kutatást. Vagy a teljes kutatási anyagot, vagy a Norvég Alap magyarországi tevékenységével, illetve a pénz elosztásával foglalkozó részt – mondta Csepreghy.

A helyettes államtitkár szerint a nyilvánosságra került kutatás új helyzetet teremt, hiszen a magyar kormány és a norvég fél június 12-i brüsszeli tárgyalásán a norvégok azt állították, hogy a Norvég Alap forrásainak magyarországi felhasználásával kapcsolatban semmiféle vizsgálat nem folyt még, ők ősszel terveznek egy ilyet, ezért kérik a magyar kormányt, hogy addig a saját vizsgálataikat állítsák le. A sajtóból azonban kiderült, hogy volt már ilyen vizsgálat, amit a norvég állam felkérésére készített az Ernst & Young.

A kérdésre, hogy milyen bűncselekmény ügyében születhet feljelentés, Csepreghy azt válaszolta: amennyiben a vádak beigazolódnak, akkor adott esetben a sikkasztás gyanúja állhat fent. A kutatás birtokában azonnal kezdeményezi a kormány a norvég kormánnyal való tárgyalást.

Csepreghy szerint a Norvég Alapból érkező támogatások nem karitatív pénzek, azokra bármely magyarországi civil szervezet pályázhat, így tehát közérdek, hogy hozzáférhetőségüket ellenőrizze a magyar kormány, és adott esetben lépéseket tegyen.

Azokat a kritikákat, hogy a norvég kormány pénzének magyarországi elosztásához semmi köze a magyar kormánynak, stand-up komédiának nevezte, és ahhoz hasonlította, mintha egy norvég turistát a Balaton partján kirabolnának, és az ügyben nem a balatonfüredi rendőrök járnának el, hanem az oslóiak.

Rovatok