Index Vakbarát Hírportál

Csak bénázott a rendőrség a Pride-on a szervezők szerint

2014. július 9., szerda 14:05

A szervezők szerint a Budapest Pride résztvevőinek testi épsége és személyes biztonsága is veszélybe került a rendőrség mulasztásai miatt június 5-én a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség felvonulásán – közölte a Pride sajtóreferense szerdán az MTI-vel. Hozzátette: a térfigyelő kamerák felvételeinek megőrzését kérik.

A felvonulás résztvevőinek kárára megvalósított szabálysértések és bűncselekmények tekintetében megítélésünk szerint a rendőrség sok esetben nem teljesítette intézkedési kötelezettségét

– fogalmazott Hanzli Péter. Arra szólítják fel a rendőrséget, hogy a jövőben erőit ne a többezres békésen ünneplő tömeg hermetikus elkordonozására, hanem a néhány tucat agresszív randalírozó izolálására és a bűncselekmények megelőzésére, megakadályozására, a jogellenes rendezvények oszlatására koncentrálja.

A felvonulás szervezői szerint a rendezvényre érkezők beengedését veszélyes helyzetek jellemezték. Szerintük a kapukat a randalírozók miatt kiszámíthatatlan módon nyitotta és zárta a rendőrség, a felvonulásra tartó békés embereket a beengedési pontok közvetlen közelében fenyegették a randalírozok és a rendőrség semmit nem tett a védelmük érdekében.

A közlemény felidézi, hogy a Honvéd utcai kapunál szitkozódott és „félelmet keltő módon” lépett fel az érpataki polgármester, a beengedő pontot társaival teljesen elzárta és több száz ember gyülekezési jogát korlátozta. Bár a szervezők többször kérték a rendőrség beavatkozását, az intézkedésre fél órát kellett várni– írták, hozzátéve: nem avatkoztak be a menetet kísérő rendőrök akkor sem, amikor egy férfi felmászott az egyik kamion tetejére (őt azóta fel is mentették). A három menetbiztosító ellen azóta a rendőrség csoportos garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított – emlékeztetett Hanzli Péter.

A sajtóreferens mulasztásként értékelte azt is, hogy a rendezvény befejezése után a felvonulók majdnem egy órán keresztül nem tudták elhagyni a felvonulás helyszínét, mert csak egy biztosított távozási pont volt.

Ugyanakkor a kordonon kívül az ellentüntetők számos jól dokumentált szabálysértést és bűncselekményt valósítottak meg a felvonulás résztvevői ellen – például testi sértés, közösség tagja elleni erőszak, közösség elleni izgatás, gyülekezési szabadság megsértése és garázdaság bűncselekményét –, miközben a rendőrség csupán öt embert állított elő – írta a szóvivő.

Úgy ítélik meg, hogy

hiába
 volt sok rendőr a helyszínen, nehézkesen kommunikáltak egymással, lassan és határozatlanul reagáltak,

ezért a felvonulás résztvevői sok esetben teljesen védtelenek maradtak a randalírozók fenyegetésével és esetenként az ellenük irányuló fizikai erőszakkal szemben.

Ezért írásban kérték azon videofelvételek megőrzését, amelyeket a felvonulás útvonalán és annak környékén elhelyezett térfigyelő kamerák készítettek, hogy ezek segítségével azonosítani lehessen a bűncselekmények elkövetőit. Egyben felszólítanak mindenkit arra, hogy akinek a birtokában van olyan kép- vagy hanganyag, amely a felvonulás résztvevői ellen elkövetett szabálysértéseket vagy bűncselekményeket dokumentálja, azokat juttassák el a Budapest Pride szervezőihez – közölte Hanzli Péter.

Az idei Budapest Pride-ról szóló összefoglaló cikkünket itt, percről percre tudósításunkat pedig itt olvashatja.

Rovatok