Index Vakbarát Hírportál

Éjjel magyar tankokat szállítottak valahová

2014. szeptember 6., szombat 15:13

Tényleg szállítanak ezekben a napokban külföldre magyar tankokat, de az orosz vádakkal szemben nem Ukrajna felé viszik őket, hanem Csehországba. A Blikk egyik újságírója követte péntek éjjel azokat a lengyel rendszámú kamionokat, amelyek a magyar tankokat szállították. A járművek Rajkánál lépték át a szlovák határt, majd Lanzhotnál értek cseh területre.

Korábban több alkalommal hangzottak el orosz vádak, hogy az Ukrajnában harcoló T-72-esek Magyarországról jutottak ki az ukrán hadsereghez. Legutóbb a CNN-en Vjacseszlav Nyikonov orosz politikus állt elő ezzel, amit a magyar kormány akkor is határozottan cáfolt.

A HM tavalyi terveinek megfelelően valóban selejtezett le tankokat, ezeket azonban az Excalibur Defense Kft. vásárolta meg, vélhetően vashulladékhoz közeli áron, darabonként kétmillió forintért. Most ezeket a tankokat követhette a Blikk újságírója. A székesfehérvári bejegyzésű Excalibur Defense Kft. tulajdonosa egy cseh házaspár. A 444.hu-nak Stefan Turay elmondta: a leszállított 80 tankot Csehországban fogják feldolgozni.

A Honvédelmi Minisztérium közleménye szerint a Cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Engedélyezési Hivatala 58, az Excalibur Defense Kft. tulajdonában lévő T-72-es harckocsi csehországi behozatalát engedélyezte kereskedelmi, illetve üzleti célra. Az igazolásban végfelhasználóként prágai székhelyű vállalkozást jelölték meg — írja a Blikk.

Rovatok