Index Vakbarát Hírportál

Molotov unokája is tud a magyar tankokról

2014. szeptember 2., kedd 23:06

„A T-72-esek főként Magyarországról jutottak Ukrajnába” – közölte a CNN-en Vjacseszlav Nyikonov, amikor a műsorvezető arról érdeklődött, honnan kapnak az oroszbarát szeparatisták katonai erősítést. Az orosz politikus a kérdést megkerülve a múlt hónapban megjelent hírt vette elő, amely szerint Magyarországon keresztül T-72-esek jutottak az ukrán hadsereghez. Molotov szerint azért sincs szükségük a szeparatistáknak az orosz haditechnikai támogatásra, mert épp eleget zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Kelet-Ukrajnában. (A magyar rész 5:22-től.)

Az Egységes Oroszország (JeR) párt vezetőségi tagja szerint Magyarország amerikai kérésre szállította le a tankokat.

A magyar kormány korábban már cáfolatot tett közzé. Eszerint a lényegében ismeretlen Hidfő.net fényképeken alapuló értesülései – amelyekre hivatkozva meglepő módon az orosz külügyminisztérium hivatalos honlapján közölt egy nyilatkozatot – tévesek, az ott látható tankokat ugyanis, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerint csupán egy korábbi tervnek megfelelően egy a Nyírteleki raktárba vitték, a kalocsai bázis felszámolása miatt.

Valóban selejtezett is le tankokat tavalyi terveinek megfelelően a HM, ezeket azonban az Excalibur Defense Kft. vásárolta meg, vélhetően vashulladékhoz közeli áron, darabonként kétmillió forintért. A székesfehérvári bejegyzésű cég tulajdonosa egy cseh házaspár. A 444.hu-nak Stefan Turay elmondta: a 80 tankokat leszállította Csehországba, ahol feldolgozzák őket. A férfi badarságnak nevezte, hogy az eszközök Ukrajnába kerülnének. Egyébként sem lehetnek a Hídfő.neten látható tankok azonosak az övéivel, mert azok vagonokon állnak, míg a kft. trélerekkel vitte el a szállítmányt.

Turay szerint a szállításról a cseh és magyar hatóságokkal egyeztettek, ezt megerősítette a Honvédelmi Minisztérium nyilatkozata is.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség azonban arról írt, hogy

a cseh kormány nem tudott semmiféle tank leszállításáról.

Nyikonov szerint azonban a magyar tankok ott vannak Ukrajnában, Oroszország azonban nincs jelen haderejével a szakadár területeken. Azt nem zárta ki, hogy orosz állampolgárok lehetnek ott – a szakadárok ezt többször maguk is bevallották, az EU-hoz akkreditált orosz nagykövet, Vlagyimir Csizsov pedig leszerelt vagy szabadságon lévő orosz önkéntes katonákról is beszélt – ám a szervezett katonai segítség vádját visszautasította.

„Sokan vannak az Egyesült Államokban és Ukrajnában, akik szeretnék, ha Oroszország beavatkozna, hogy egy nagy orosz-ukrán háború törjön ki, de Oroszország ezt nem fogja megtenni”

– mondta Nyikonov.

A Katonaanyák Szövetségének értesüléseit, amelyek szerint sok sebesült katona érkezett Szentpétervárra katonai repülőgépen, ismeretlen helyről, sokan pedig biztosan tudni vélik, hogy gyermekük Ukrajnában kénytelen harcolni, Nyikonov azzal söpörte le, hogy

a szervezet amerikai kormányzati pénzből működik, így nem tekinthető független forrásnak.

Régi diplomata család

Vjacseszlav Nyikonov a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Intézetének (MGIMO) történészprofesszora. Az 58 éves politológus, a SZovjetunió Kommunista Pártjának egykori tagja a JeR vezetőségén túl parlamenti képviselő és a duma oktatási bizottságának elnöke.

Nyikonov anyai nagyapja Vjacseszlav Molotov, a Szovjetunió kétszeres kormányfője – a népbiztosok tanácsának elnöke – a sztálini terror évei alatt, 1939-től 1949-ig külügyminisztere (a poszt 1947-es átnevezéséig külügyi népbiztosa). A posztot Sztálin halála után 1953-tól 1956 nyaráig ismét betöltötte 1986-ben halt meg, 96 évesen. Nyikonov apja a belügyi népbiztosságon (NKVD) dolgozott, majd a MGIMO professzora volt.

Rovatok