Index Vakbarát Hírportál

Maláriagyanús egyetemista keltett pánikot Debrecenben

2014. szeptember 15., hétfő 18:23

Rosszul lett egy nigériai férfi hétfőn Debrecenben. Nem sokkal később az ÁNTSZ közleményt adott ki, miszerint a beteg nem ebolával, hanem maláriával fertőzött.

A helyi 4024.hu portál úgy értesült, hogy délután vírusvédő maszkos mentősök rohantak be a Kossuth III-as kollégium orvosi rendelőjébe, hogy elvigyenek egy külföldi egyetemistát. A fiatalembert állítólag egész testét fedő, kék fóliába burkolták. 

A fiatalember nem kollégista volt, csak látogatóban volt, amikor rosszul lett.

Az Index információi szerint a kollégiumban a katasztrófavédelem emberi is nagy erőkkel jelentek meg. A helyi portál elérte a sürgősségi osztályt, akik elismerték, hogy szállítottak hozzájuk ilyen beteget, de az állapotáról akkor még nem árultak el részleteket.

Mindenki nyugodjon meg

Tünetei maláriára, és nem Ebola-vírusra utalnak, a férfi nem járt Nigériában, a járvány által érintett helyen - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.

A tájékoztatás szerint a nigériai férfi hétfőn jelentkezett háziorvosánál magas lázzal járó rosszulléttel. Ellátását a nyugat-afrikai Ebola-járvánnyal összefüggő fokozott egészségügyi készültség miatt az országos tisztifőorvos által kiadott utasítás szerint kezdték meg.

A férfi tünetei maláriára utalnak, nem Ebolára, és nem járt olyan területen Nigériában, amelyet az Ebola-járvány érint, így "nem áll fenn az Ebola-láz gyanúja" - közölték.

A férfi a lázcsillapítás hatására már a rendelőben jobban érezte magát, majd a debreceni Kenézy Kórházba vitték, ahol elkülönítették.

A malária tünetei hasonlóak az eboláéhoz

Mindkét betegség tünetei hasonlóak, így már többször előfordult a világban, hogy malária miatt tört ki pánik. Laboratóriumi vizsgálattal azonban elkülöníthető a két betegség. A teszt elvégzése napokat is igénybe vehet. A debreceni esetben az ÁNTSZ az eset után alig néhány órával adta ki nyilatkozatát. 

Rovatok