Index Vakbarát Hírportál

Sose mondják meg, használt-e a vérdíj

2014. szeptember 16., kedd 07:39

Közel egy évvel a Soroksáron kocogó fiatal nő meggyilkolása után, a rendőrség szerint "most vált időszerűvé" nyomravezetői díjat kitűzni a máig megoldatlan bűnügyben. Nem ők az egyetlenek, akik a szeptember 25-i évforduló közeledtével pénzzel próbálják motiválni a lehetséges informátorokat.

A soroksári polgármester szeptember elején jelentette be, hogy 1 millió forintot adna a nyomravezetőnek. A hétvégén a Jobbik is becsatlakozott, szombat délután jelentette be Soroksáron a helyi polgármester-jelöltjük és a főpolgármester-jelölt Staudt Gábor, hogy 1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánl fel a párt is.

A rendőrség néhány órával a jobbikos bejelentés után jött elő a maga nettó  5 milliós ajánlatával. A díjat az országos rendőr-főkapitány ajánlotta fel.

A díjkitűzés elvileg az eddig elő nem került informátorok, tanúk előcsalogatására való. Az, akivel korábban beszéltek már a rendőrök, de ilyen-olyan okokból elhallgatott valamit, az hiába állna elő új információkkal a pénz reményében, díj neki nem jár. A rendőrségi törvény szerint  a kitűzött díjra nem tarthat igényt

A kitűzhető összeg nagyságáról egy ORFK-utasítás rendelkezik. Eszerint "a díj összegének igazodnia kell a bűncselekmény, vagy az esemény tárgyi súlyához és az információ fontosságához". Az ORFK hatáskörébe tartozó ügyekben 5 millió forint a felső határ, a területi szerveknél 3 millió forint, a helyi szerveknél pedig 1 millió forint. Az országos rendőrfőkapitány azonban hatáskörtől függetlenül korlátlan nagyságú díjat tűzhet ki.

Volt is nem egy példa már 5 milliósnál nagyobb nyomravezetői díjra. A Teve utcai rendőrpalotára lövöldöző például 10 milliót ér, de annak is 10 millió forint jár, aki a januári Lehel úti robbantás elkövetőjét segít kézre keríteni.

Egy korábbi ügy kapcsán, még januárban megkérdeztük az ORFK-t arról, hogy évente nagyjából összesen mekkora összeget fizet ki a rendőrség nyomravezetői díjként, és hányan részesülnek kiérdemelt nyomravezetői díjban. Ezt azonban nem lehet tudni. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától azt a választ kaptuk, hogy a kifizetések pontos számáról és összegéről nem tudnak adattal szolgálni. Annyi kiderült, hogy a díjkitűzések egyáltalán nem ritkák: januárban éppen összesen 250 díjkitűzés volt hatályban.

Hogy egy adott ügyben a díjkitűzés bevált vagy sem, azt nem árulhatják el a rendőrök. Az ORFK-utasítás egyértelmű:

A díjkitűzés eredményességére vagy eredménytelenségére vonatkozó információ nem hozható nyilvánosságra.

Rovatok