Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnai álmagyarok kértek honosítást

2014. november 5., szerda 20:51

Hamis okmányok felhasználásával próbálta Magyarországon honosíttatni magát három ukrán állampolgár, akiket a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) leplezett le, titkosszolgálati eszközök felhasználásával – közölte az MTI a Duna TV Híradója nyomán.

 A Kijevben élő három ukrán állampolgár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gulács polgármesteri hivatalában tavaly már kérelmezte a honosítást, ám egyikük sem felelt meg törvényi feltételeinek, mivel nem tudta kmagyarul. Ezután hamis okmányokkal próbálkoztak.

A három ukránt az ünnepélyes állampolgársági eskütételről vitték el a rendőrök.

Az ügyben a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki az akkori polgármestert, a jegyzőt és egy ügyintézőt is.

A rendőrség közokirat-hamisítás gyanújával eddig három magyar és három ukrán állampolgárt hallgattott ki.

A Duna Híradó értesülései szerint az ukránok jogellenes honosítását az NVSZ hiúsította meg. A Belügyminisztérium korrupcióellenes szervezete titkosszolgálati eszközöket is használhat, hogy kiszűrje azokat, akik törvénysértő módon akarnak magyar állampolgársághoz jutni. Úgy tudják, az NVSZ az idén már több, honosítási ügyekkel foglalkozó tisztviselőt és vesztegető külföldit buktatott le.

Korábban Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a honosítási eljárást ért bírálatokra válaszolva azt mondta: a honosítás a legszigorúbb államigazgatási ellenőrzés mellett, szükség esetén rendőrségi és titkosszolgálati kontrollal történik.

Az Index korábban cikksorozatot közölt az egyszerűsített honosítási eljárás köré épült korrupciós hálózatról. Ennek nyomán az államtitkárság elismerte, hogy történtek visszaélések az ügyben.

Semjén Zsolt kormányfőhelyettes szerint viszont csak a külföldi titkosszolgálatok akarják befeketíteni a honosítási eljárást.

Rovatok