Index Vakbarát Hírportál

Várady Zsolt kiszáll a MostMiből

2015. január 4., vasárnap 22:01 | kilenc éve frissítve

A 2014 ősze óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat egyik vezéralakja, az iWiW egyik alapítója Várady Zsolt a Facebookján jelentette be vasárnap este, hogy kiszáll a tüntetések szervezéséből. A Nol.hu-nak azt nyilatkozta, a pénteki tüntetés utáni negatív kritikákat hallotta, de ezek nem játszottak szerepet a döntésében, ahogy a politikai nyomásgyakorlás sem, hanem az idő rövidsége.

Azt mondja, ha hívják, szónokként szívesen fellép ezután is, kisebb szervezői feladatokat is vállal, de kicsit hátrább lép. Az idejét a korábban beharangozott közösségi oldal létrehozására fogja fordítani.

Íme a közlemény:

„A mai napon megállapodtam Takács Borival (a MostMi alapítójával), hogy a továbbiakban kiszállok a MostMi szervezéséből. Ennek okai az alábbiak:

December közepe óta körvonalazódott, hogy bár célunk ugyanaz és rengeteg ponton jól tudunk együttműködni, a konkrét megvalósítás tempójában és mikéntjében sokszor nem értünk egyet. Ez, és főleg a ránk nehezedő felelősség és elvárások együtt, olyan feszültségeket gerjesztettek, mely sem rám, sem az egész tevékenységünkre nem volt jó hatással. Ezért, sokkal jobbnak láttam a kialakult helyzetre és körülményekre reagálva ezt a döntést meghozni, hogy megszüntessük ezeket a feszültségpontokat. Így mindketten továbbra is az együttműködés igényével és lehetőségével tudjuk tevékenységünket tovább folytatni.

Szeretném leszögezni, hogy nem politikai nyomás miatt hoztam meg a döntésemet. Azt is szeretném leszögezni, hogy nem az együttműködési képesség hiánya vezetett ide, hanem ennél sokkal banálisabb oka van: az idő rövidsége. Egész egyszerűen reagálni kellett egy helyzetre, melynek megoldására normális esetben akár fél év is rendelkezésre állna, a jelenlegi helyzetben erre sajnos nincs és nem volt idő.

További adalék, hogy az előző két és fél hónapban, barátok és családom segítségével vállalhattam, hogy csak az aktivistáskodásnak szentelem minden időmet, a továbbiakban ezt csak korlátozott időben tudom megtenni a munkám miatt. Mindemellett az aktivistáskodásra szánt időmet pedig kitölti a behirdetett weboldal készítése és elindítása, illetve a tartalom-előállítás megszervezése, majd az oldal továbbfejlesztése. Ennek következményeként a következő hónapokban nem tudok valós és igazán aktív tagja lenni a szervezetépítésnek, ami elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy magaménak érezzem én is.

Tevékenységünket továbbra is számos ponton együttműködve végezzük és nagyon sok sikert kívánok a MostMi minden jelenlegi és későbbi résztvevőjének.”

Sok sikert

A MostMi részéről Takács Bori azt közölte a sajtóval, hogy a "formálódó, rendszerkritikus, közösségi kezdeményezésnek" eddig több tekintetben is fontos szereplője volt Várady, aki most személyes döntéseként, egyeztetés után kiszáll a szervezésből. Az új közösségi portál létrehozásához, üzemeltetéséhez ők is sok sikert kívánnak Váradynak, a MostMI a jövőben pedig nem pusztán egy tüntetéseket szervező közösség kíván lenni, közösségépítő, szervezeti-mozgalmi munkát ígérnek.

Kicsoda ő?

Várady Zsolt webfejlesztő, az iWiW alapítója. A közösségi oldal 2005 és 2010 között a leglátogatottabb magyar oldal volt, de a Facebook terjedésével visszaesett, 2014 június 30-án kapcsolták le. Október 10-én kezdett kampányolni, amikor feljelentette az összes, a parlamentben 1990 óta megfordult tizenöt pártot, a rossz adórendszerért okolja a politikusokat. Először október 23-án szólalt fel a Blaha Lujza téri „Tedd magad szabaddá!” című demonstráción. Politikai aktivizálódása után a Hír tv beszámolt arról, hogy 2003-ban csekély mennyiségű kannabisz-származék birtoklásáért eljárást indított ellene a rendőrség. „Nevettem az egészen” – mondta november végén az Indexnek.

Rovatok