Index Vakbarát Hírportál

Gulyás Gergely is kritizálta az útdíjrendszert

2015. január 5., hétfő 16:25

Több mint húsz útnál vizsgálhatják felül az útdíjak rendszerét, írta az Origo. Fideszes politikusok szerint ezek azok a problémás helyek, amelyek miatt botrány alakult ki a megyei matricák bevezetése körül.

Gulyás Gergely egyike azon fideszes politikusoknak, aki az utóbbi napokban több helyen is kritizálta az új megyei útdíjrendszert. Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke az Indexnek hangsúlyozta, hogy a jogszabályt alapjaiban nem gondolja rossznak, de elégedetlen annak előkészítésével. Gulyás szerint elsietett volt a rendelet bevezetése, mert egyeztetni kellett volna például az érintett települések polgármestereivel és országgyűlési képviselőivel. Az érintettek ugyanakkor csak decemberben, a sajtóból tudták meg, hogy napokon belül életbe lép az új rendszer. Gulyás szerint megfelelő előkészítéssel könnyen ki lehetett volna szűrni a problémákat okozó szakaszokat.

Gulyás úgy vélte, hogy a kormányban van fogadókészség a javaslatokra. Január végén amúgyis felülvizsgálnák a most felállított rendszert.

Az ellentmondásokkal teli útdíjrendszer érezhetően feszültséget keltett a Fideszen belül. Ennek jele, hogy Hende Csaba is felszólalt a könnyítés mellett. A honvédelmi miniszter a választókörzetéhez tartozó 86-os út fizetőssé tétele ellen kezdett lobbihadjáratba.

A Népszabadság pedig úgy tudja, szó van arról, hogy ismét ingyenessé teszik a Ferihegyi repülőtérre vezető utat, amelyen egy 500 méteres szakasz miatt kellene fizetni.

Az útdíjrendszer puhulásának már most vannak jelei: alig öt nappal hatályba lépése után kivették a rendelet hatálya alól a Miskolcot elkerülő M30-as utat. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szerint véletlenül, a félrerajzolt térképük miatt lett fizetős a főút. Mindenesetre aki csak ezért a szakaszért vett megyei autópálya-bérletet, annak február végéig visszaadják az árát.

Rovatok