Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, kitől kapott parlamenti belépőt Habony Árpád

2015. január 7., szerda 12:12 | aznap frissítve

Habony Árpádnak szakértői belépője van a Parlamentbe, amelyet a Lázár János vezette Miniszterelnökség kezdeményezésére kapott, derül ki abból a válaszból, amelyet az Országgyűlés Hivatala egy magánszemély által indított közérdekű adatigénylésre adott.

Lázár János korábban azt mondta, nincs hivatalos viszonya a tanácsadóval, „ismeretségi alapon” szoktak konzultálni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban nem tudott arra pontos választ adni, hogy Habony mivel foglalkozik. Azt mondta, ismeri a tanácsadót, de hivatalos viszonya nincs vele, és azt sem tudta megmondani, hogy a Fidesz vagy a miniszterelnök tanácsadója.

A hivatal azt mondta, a Miniszterelnökség a 2013. évi 9. számú házelnöki rendelkezés 3. § 6. bekezdés alapján állított ki Habonynak belépőt, ennek kiállítását a Miniszterelnökség kérte.

A hivatkozott házelnöki rendelkezés szerint ilyet a képviselők, képviselőcsoportok, bizottságok és a hivatal mellett dolgozó szakértők kaphatnak, illetve a minisztériumok, államtitkárságok és a köztársasági elnöki hivatal „országgyűlési ügyekkel foglalkozó munkatársai”.

Frissítés: A Miniszterelnökség az MTI kérdésére azt felelte, hogy Habony Árpáddal kapcsolatban korábban már számos politikus elmondta, hogy meghallgatja a tanácsait, észrevételeit. "Ezekre a beszélgetésekre gyakran a Parlamentben kerül sor, ezért van neki állandó belépője, ez azonban nem jelenti azt, hogy bármiféle munkaszerződése lenne akár a Miniszterelnökséggel vagy más tárcával".

Rovatok