Index Vakbarát Hírportál

Fidesz-elnököt puccsolt az V. kerület főingatlanosa

2015. január 14., szerda 08:36 | kilenc éve frissítve

Három polgármestert is kiszolgált, mint a belvárosi ingatlanügyek legfőbb irányítója, Pásztor Lajos, aki a 90-es évek közepén két társával kizáratta a pártból a kerületi Fidesz-elnököt, hogy megszerezze a belvárosi alapszervezetben az irányító pozíciókat. Pásztor a 90-es évek óta irányítja az önkormányzat tulajdonosi és elidegenítési bizottságában folyó tevékenységet. Szerinte még sosem érte ennyi nemtelen támadás az önkormányzatot, mint mostanában.

Az elmúlt húsz évben az összes önkormányzati ülésen ott voltam, sőt még a szabadságomról is visszajöttem, hogy haladjon a munka az V. kerületben – mondta az Indexnek Pásztor Lajos. Az Belváros tulajdonosi és elidegenítési bizottságának elnöke szerint az önkormányzatot ugyanúgy működtetni kell, mint egy üzletet, csak itt az a cél, hogy az önkormányzat gyarapodjon, és épüljenek-szépüljenek a kerület társasházai. Szerinte ezt a munkát akadályozza, hogy mostanában kellő információk nélkül támadják az önkormányzat ingatlangazdálkodását.

Még sosem érte ennyi nemtelen támadás az önkormányzatot, mint mostanában

– jelentette ki a belvárosi politikus, aki 1994 óta tagja az kerületi önkormányzatnak. Nem sokkal azt követően lépett be pártba, hogy a Fiatal Demokraták Szövetsége eltörölte a tagság számára az életkori felső határt. A vele együtt érkező Karsai Károllyal és Varga Sándornéval együtt rögtön fontos pozíciókat kapott az önkormányzatban, mert a korábbi pártvezetés a párttisztségeket tartotta meg magának.

Az újak és a régiek között azonban rövid időn belül olyan súlyos ellentétek alakultak ki, hogy Pásztorék 1997 áprilisában egy puccsszerű akcióval megpróbálták elfoglalni a helyi pártot és leváltani Szoldán Pétert, V. kerületi pártelnöki posztjáról.

Közel száz új tagot, jórészt Vörösmarty téri árusokat szerveztek be, hogy szavazattöbbségbe kerüljenek a tisztújításon, de mivel a manőver nem sikerült, néhány hét múlva a Fidesz budapesti választmányánál kezdeményezték az elnök kizárását.

A belső háborúban végül a Pásztor-Karsai-Vargáné hármas győzött, egészen 2003-ig ők vezették a helyi Fideszt, amikor újabb válság rázta meg a Belvárost. A Fidesz országos választmánya az alapszervezet botrányos belső vitái miatt feloszlatta a kerületi szervezetet. Az ok az volt, hogy a vezetők nem engedtek be maguk közé új tagokat. A panaszosok közé tartozott több értelmiségi és polgári körös is, mint például Kerényi Imre vagy Gereben Ágnes történész, akik hiába pályáztak a párttagságra, többször is visszautasították őket.

Rogán Antal kapta a feladatot, hogy tegyen rendet a kerületben, és szervezze újjá a pártot. A feloszlatás miatt egy rövid időre formálisan Rogán is elvesztette párttagságát, és többek között Deutsch Tamás ajánlásával vették vissza a Fideszbe, 2003 nyarán pedig megválasztották a kerületi Fidesz elnökévé. A balhé ellenére Pásztor Lajos továbbra is fontos ember maradt az önkormányzatban, Varga Sándornéból pedig alpolgármester lett.

Az immár 73 éves Pásztor legfrissebb vagyonnyilatkozatában hat darab V. kerületi ingatlant sorol fel sajátjaként. Mind a hat önkormányzati képviselői időszakában került a tulajdonába.

Az eredeti szakmáját tekintve bőrdíszműves és irhabunda-készítő kisiparos bizottsági elnök 1999-ben jutott hozzá egy 72 négyzetméteres társasházi lakáshoz, amelyben 50 százalékos tulajdonos. Ugyan azon a napon vásárolt meg egy másik, 39 négyzetméteres lakás is, ahol szintén felesben tulajdonos. 2007-ben pedig egy csere-vétel kombinációval lett – igaz csak egynyolcad részben – birtokosa egy 136 négyzetméteres belvárosi lakásnak.

A lakás kollekciót 1996-1997 egy 27 négyzetméteres üzlethelyiséggel, egy 105 négyzetméteres irodával illetve egy 208 négyzetméteres V. kerületi pincével egészítette ki. Pásztor emellett még van egy vásárosnaményi 144 négyzetméteres hétvégi háza, illetve az 1200 négyzetméteres telken álló 35 négyzetméteres solymári üdülője.

A vagyonbevallás szerint a vállalkozásából havi 165 400 forintos bevételt tud elkönyvelni, a képviselőséggel illetve a Belváros-Lipótváros Városüzemeltetési Kft. felügyelő bizottsági elnökeként viszont további havi 550 000 forintot keres.

A Pásztor irányításával működő tulajdonosi és elidegenítési bizottságon keresztül megy át a került összes ingatlaneladási ügye. A testület véleményezi a beérkező vásárlási igényeket, és neki dolgozott többek között Rubovszky György országgyűlési képviselő is, aki szintén több cikluson át volt a bizottság külsős szakértője havi 300 ezres fizetésért.

A bizottság tényleg sokat dolgozott: tavalyi beszámolója szerint egy év leforgása alatt közel 800 határozatot hozott. A jelek szerint viszont a következő hónapokban jelentősen meg fog csappanni a feladatok mennyisége, mivel kedden esete Sélley Zoltán jegyző bejelentette, várhatóan nyomozás indul az ingatlanelidegenítések ügyében, ezért leállítják az újabb eladásokat.

Rovatok