Index Vakbarát Hírportál

Tovább pörög a Ságvári-botrány

2015. február 24., kedd 07:39

Maradjon Ságvári a Ságvári?

  • 6225
    Igen
  • 1233
    Nem

Múlt héten robbant a hír: át akarják nevezni a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát, mert Rétvári Bence államtitkárnak nem tetszik, hogy a vitatott megítélésű antifasiszta ellenállóról, Ságvári Endréről nevezték el.

Az iskolában 37 éve tanító, az egész városban ismert és köztiszteletben álló Barok István a hír után szenvedélyes hangvételű nyílt levelet írt, ebben megszólította a kormány Ságváriban végzett tagjait is. Répássy Róbert, az egyik megszólított azóta már válaszolt is, többek között amiatt volt szomorú, hogy Barok a levelébe belekeverte Ságvári zsidó származását, valamint Orbán Viktor miniszterelnököt.

A keddi Népszabadság megszólaltatta Solymosi Frigyes akadémikust, aki a Fidesz holdudvarához tartozó Professzorok Batthyány Körének a tagja, és elég határozottan áll ki a névváltoztatás ellen: "Ez a név bevonult a köztudatba, nagyon jó iskola, kiváló embereket nevelt. Sok mindent kellene csinálni az országban, de hogy most azon tépelődjön a kormány, mire nevezze át ezt az iskolát, amely ezen a néven szerzett hírnevet magának, nem hiszem, hogy ez olyan nagyon fontos lenne."

A lapnak vérbeli egyrészt-másrészt-típusú interjút adott Haág Zalán, a szegedi KDNP elnöke, aki azért van kellemetlen helyzetben, mert a névváltozás híre a szegedi közvéleményben felháborodást váltott ki, az ötlet viszont éppen KDNP-s párttársától, Rétvári Bencétől származik. Haág azt mondja, hogy az iskola neve egyrészt márkavédjegy. Másrészt őt azok is megkeresték, akiknek nem tetszik a Ságvári név. Egyrészt most a tiltakozók hangja erősebb. Másrészt nem méltó Ságvári arra, hogy névadó legyen. Egyrészt van ennél súlyosabb probléma is, például, hogy Zsukov marsallról a mai napig tér van elnevezve. Másrészt az iskolafenntartó a névváltáskor mindenkinek a véleményét figyelembe veszi.

Az átnevezés ellen tiltakozó facebook-csoport már van, a Népszabadság szerint még az is lehet, hogy tüntetést is szerveznek az öregdiákok.

Rovatok