Index Vakbarát Hírportál

Azt gondolta, nem fokozható az ISIS pusztítása?

2015. március 6., péntek 20:47

Megsemmisült az órkori világ egyik legértékesebb városa, Nimrud: az ISIS terroristái buldózerekkel estek neki az időszámításunk előtt 13 században alapított városnak.

A Guardian által idézett forrás szerint a terroristák bálványként tekintettek a szobrokat, domborműveket is tartalmazó építményekre, és ezért rombolták le azokat. 

A terroristák először kifosztották a műemlékeket, elvitték a mozdítható darabokat, majd buldózerekkel a földdel tették egyenlővé a várost. Ledöntötték a falakat, az oszlopokat, és megsemmisült egy egész kastély is.

Az iraki turisztikai és antikvitási miniszter a lapnak elmondta: "Az ISIS legújabb támadásában buldózerekkel, és egyéb nehézgépjárművekkel mentek neki olyan műemlékeknek, amelyek közt az időszámításunk előtt 13 századi darabok is megtalálhatók."

A New York Times megjegyzi, hogy a területen még lehetnek feltáratlan szobrok és oszlopok.

Háborús bűnnek nyilvánították

A rombolás megrázta a világot. Az Unesco vezetője háborús bűnnek nevezte az ISIS tettét. A sokkot fokozta, hogy az ISIS a közelmúltban ledarálta Mosul városának múzeumát is. Akkor flexszel, kalapáccsal tették tönkre az egyetemes emberi kultúra közismert, és féltett emlékeit

George C. Papagiannis, aki 2009 és 2011 közt az Unesco világörökségi megbízottjaként dolgozott Irakban, a New York Timesnek úgy fogalmazott: "A terroristák azon dolgoznak, hogy teljesen felszámolják a régió kulturális örökségét, és a saját brutális elképzelésük szerint formálják át a történelmet."

A régió kulturális értékeire nem az ISIS tette az első csapást. Ahogy akkori cikkünkben írtuk, a műemlékek pusztulása már 2003-ban, az amerikai offenzívával együtt megkezdődött. 

Szaddam csapatai sem kímélték a műemlékeket, de jelentős károkat okoztak az amerikai légicsapások is. Ennél is súlyosabb hatása volt azonban a műkincsrablásoknak. Az őrizetlenül hagyott műemlékeket profi műkincsrablók, és szegény falusiak egyaránt fosztogatták. A nemzetközi illegális műkincspiacok megteltek asszír, mezopotámiai szobrokkal és egyéb leletekkel. A fosztogatás most csak fokozódott: sok esetben maguk az ISIS harcosai adják el a begyűjtött tárgyakat, hogy harcukat ebből finanszírozhassák.

Agatha Christie is feltűnik

A Moszulhoz közeli Nimrudot időszámításunk előtt 1250-ben alapították, hogy négy évszázaddal később a világ akkori legnagyobb birodalmának legyen a fővárosa. Az Asszír birodalom a mai Irakon, Egyiptomon át egészen Törökországíg húzódott.  

A területet a 19 században kezdték feltárni angol kutatók, és az 1950-es években itt dolgozott Max Mallowan, feleségével, Agatha Christie írónővel.

Az akkori kultúrára bizarr módon egyre inkább csak azok a tárgyak emlékeztetnek, amelyeket az európai gyarmatosítók elraboltak az országból. A közismert szárnyas bikák a Louvre-ba, és a British museumba kerültek. Néhány megtalálható volt a mosuli múzeumban is, a múlt hétig.  A bagdadi múzeumban őriznek még nemesfémekből készült tárgyakat, szobrokat, domborműveket a környékről. 

Rovatok