Index Vakbarát Hírportál

Az ENSZ-ben megint téma volt Magyarország

2015. március 6., péntek 15:33 | aznap frissítve

Hosszú beszédben elemezte a világ aktuális emberi jogi helyzetét az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Zaid el-Husszein a terrorizmust, és az ellene folyó harcot emelte ki a világ emberi jogi helyzetét leginkább befolyásoló tényezők közül.

A genfi beszéd ezek után végigvette az égető problémákat, felsorolva, hogy mely országokban aggasztóak az adott problémák.

Magyarország a csökkenő demokráciával küzdő országok fejezetébe került be, egyedüliként az EU-ból. Mellettünk többek közt  Oroszország, Pakisztán, Kolumbia, Azerbajdzsán, Egyiptom nevét említették témában.

A főbiztos a következőket mondta Magyarországról:

Magyarországon a civil szervezetek, és különösen az emberi jogokkal foglalkozó szervezetek elleni lépések a legfrissebb jelei a szabadságjogok csökkenésének. Az ország médiaszabályozása részrehajló, és nyomás tapasztalható a bírói függetlenség területén is. Felszólítjuk a kormányt, hogy támogassa a kritikus véleményt megfogalmazó civil szektort, különösen azokat, amelyek a kisebbségi jogok területén munkálkodnak.

Információink szerint egyetlen kormányhű magyar diplomata sem emelkedett szólásra, hogy Oláh Lajoshoz hasonlóan megvédje a magyar kormányt. 

UPDATE: Lapzárta után kaptuk a hírt, miszerint Magyarország genfi nagykövete részt vett a ülésen, és a rendelkezésére álló időkeretben elmondta, hogy a fentiekből semmi nem is igaz. Szerinte Magyarország elkötelezett a demokratikus értékek és a törvények tisztelete mellett. A nagykövet arról is beszélt, hogy hazánkban a civil szervezetekkel szembeni egyetlen elvárás a törvényes működés. A diplomata hangsúlyozta azt is, hogy a kisebbségek védelmét a magyar kormány mindig kiemelt fontosságú feladatnak tekintette.

Rovatok