Index Vakbarát Hírportál

Rogán: Leszedhetik a trafikosok a fóliát

2015. április 29., szerda 09:03 | aznap frissítve

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy

a trafikosok leszedhetik a fóliát a boltok üvegéről. Eddig sem volt olyan jogszabály, amely előírta a fóliázást.

Mint azt megírtuk, a kaposvári trafikos gyilkosság után Kaposvár polgármestere és több ellenzéki párt is követelte, hogy módosítsák azt a jogszabályt, aminek értelmében a 18 év alattiak védelmében le kell sötétíteni a dohányboltok kirakatát. Szerinte ugyanis ezzel megelőzhetőek lennének az ilyen tragédiák.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ha kiderül, a trafikok átláthatatlan homlokzata és ajtaja összefüggésben van a trafikok kirablásával, akkor azonnal benyújt egy módosító indítványt. A kaposvári trafik tulajdonosa pedig a gyilkosság után leszedte a másik trafikjának ablakait borító fóliákat.

A Népszabadság szerdai cikke szerint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben a fóliázási kötelezettség valóban nem szerepel. Mindössze azt írják elő, hogy az utcáról ne lehessen látni, hogy a boltban milyen termékeket árulnak. Ez azonban megoldható lenne pusztán a polcok eltakarásával.

A fóliázás onnan ered, hogy a nemzeti dohányboltok megnyitásakor a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.  készített néhány látványtervet, hogy szerintük hogyan kéne kinézniük a trafikoknak. A megnyitó boltok pedig másolni kezdték ezeket.

Ugyanakkor egy debreceni trafiktulajdonos a Cívishírnek küldött nyílt levelében azt írja, hogy nem igaz, hogy nem kötelező a fóliázás. A boltján - amiben szeszes italt is árusítanak és szerencsejáték terminál is van - apró lyukacsos szitafóliával fedték be, ami kintről nem enged belátást. Másfél hónapja viszont náluk járt a Nemzeti Dohány Zrt. ellenőre, aki

elégtelennek találta a sötítítést, ezért utasított, hogy az ablakot és az ajtót belülről is fóliázzuk le. Hogy ez megtörtént, arról 10 napon belül (valamennyi irányból készített) fényképes dokumentációt kellett eljuttatnom részére a büntetés elkerülése végett. Hát ennyire nem kötelező a fóliázás.

Frissítés: Rogán Antal szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Fidesz-frakció támogat minden olyan lépést, ami a dohánybolti eladók biztonságát növeli.

Ezért, ha a trafikok tulajdonosai úgy gondolják, hogy a boltok üvegén lévő fólia gátolja az eladók biztonságát, akkor azt le kell venni.

Megismételte, hogy a törvényben nincs olyan előírás, ami a fóliázásra vonatkozna, de "ha más jogszabályban van, támogatni fogják, hogy módosítsák".

Rovatok