Index Vakbarát Hírportál

Hülyét csinált magából az MSZP olimpiaügyben

2015. július 2., csütörtök 17:15

Az MSZP először támogatta az olimpiát, aztán mégsem. De kiderült, hogy csak a budapesti MSZP támogatja az olimpiát, a frakció nem. Aztán kiderült, hogy az MSZP-nek nem az olimpiával van baja, hanem a Fidesszel. Elhúzódó elnökségi ülésen tisztázták az szocialisták, mit is gondolnak a dologról.

Szerdán az MSZP elnökségi ülésen próbálta tisztázni, hogyan is áll a párt a 2024-es olimpia megrendezésével. A dolognak legfőbb ideje volt, hiszen a köztévétől kezdve az MTI-n át a jobboldali lapokig mindenhol napok óta téma, hogy

Nos

Az MSZP szerdai elnökségi ülésén – a fentiekből következően ez nem meglepő – hosszan tárgyalták, hogy mi is az MSZP viszonya az olimpiához. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, személyeskedéstől sem mentes vita alakult ki – jelezték az Indexnek nyilatkozó résztvevők.

Az olimpiát ellenző Gőgös Zoltán elnökhelyettes, illetve Lukács Zoltán alelnök hevesen bírálta Kunhalmi Ágnes budapesti elnököt, amiért korábban egyeztetés nélkül nyilatkozatban a sportesemény mellé állt. Gőgösék legfőbb problémája az, hogy miközben sok embernek nincs munkája, az egészségügy is szerintük romokban, nem engedheti meg magának az ország azt az óriási kiadást sem, ami a pályázatra és a tanulmányokra elmegy. Ráadásul nyilvánvaló szerintük, hogy fideszesek gazdagodnának meg alaposan a dologból, amihez az MSZP nem asszisztálhat.

Kunhalmi szerint viszont az olimpia számtalan előnnyel jár, az MSZP nem engedheti át a témát a Fidesznek, és a pártnak pontosan Gőgösék érvei miatt kell hangosan követelnie az átláthatóságot. A budapesti elnök szerint a Fidesz hibájából nem volt nagy nyilvános párbeszéd az olimpiáról, így az MSZP-s kritikusok sem tudják, hogy létezik a gazdaságos olimpiáról szóló Agenda 2020 koncepció. Vagyis nem lenne hatalmas pazarlás a rendezvény, ha okosan szervezik meg.

A vitában információnk szerint Botka László szegedi polgármester, választmányi elnök a budapestiek mellé állt, mert szerinte sem szabad az olimpia ellen fordulni. Szerinte is más kérdés azonban a határozati javaslat, amelyet a Fidesz–KDNP benyújtott. Ebben ugyanis az áll, hogy egy 24 fős előkészítő bizottságot hoznak létre Kövér László irányításával, és a tagokra is a házelnök tesz javaslatot. Az MSZP pedig nem fogadhatja el ezt.

Így aztán a hosszas vita után az MSZP arra jutott: az olimpia alapvetően támogatható, a Fidesz javaslata azonban nem. Tóbiás József pártelnök az M1-nek azt is mondta szerdán, hogy egyetértenek azzal, hogy Magyarország rendezzen valamikor olimpiát, de nem akkor, amikor „ennyi baja van az országnak”.

De miért beszéltek összevissza?

Kérdés persze, hogy az MSZP miért csinált magából nyilvános hülyét – ahogy egy szocialista fogalmazott. Tény, hogy a pártban akadnak támogatói és ellenzői az olimpiának, de a kommunikáció követhetetlenné tette, hogy ki mit gondol és miről.

Az Indexnek nyilatkozó politikusok szerint egyszerűen annyi történt, hogy az olimpiáról a budapestiek korábban nem egyeztettek a pártvezetéssel. Az elnökség sem tárgyalt erről eddig.

Amikor a budapesti MSZP-s polgármesterek múlt héten megszavazták az elvi hozzájárulást, bekerült a dolog a hírekbe, és a szocialista párttagok és több pártszervezet felhördült emiatt. 

Ha támogatjátok az olimpiát, menjetek a p...csába

– idézett egy MSZP-s vezető egy indulatos párttagot.

A frakcióban több szocialista is nekiment Kunhalmi Ágnesnek, aki nem egyeztetett a kérdésről (már februárban nyilatkozatban állt ki az olimpia mellett), és leszavazta a többség az olimpia támogatását. Egy MSZP-s szerint a frakciótagok nemcsak a dühös párttagoktól rezeltek be, hanem attól is tartottak, hogy majd a DK-sok ezzel támadhatják az MSZP-t, hogy asszisztálnak a Fidesz újabb „manőveréhez”.

Többek szerint a Kunhalmi elleni indulatokban szerepet játszott a budapesti és az országos vezetés korábbi ellentéte, amelyet már Bokros Lajos főpolgármester-jelölti támogatásánál/nem támogatásánál láttunk.

Így tehát hétfőn a következő fog történni. Az MSZP-frakció többsége  nemmel szavaz az olimpiai határozati javaslatra, de többen valószínűleg távol maradnak a szavazástól. Kunhalmi Ágnes felmentést kért a szavazás alól, és valószínűleg a miskolci Varga László és a szegedi Szabó Sándor sem lesz ott a szavazásnál.

Rovatok