Index Vakbarát Hírportál

20 ezer telefont szereztek be a raboknak

2015. augusztus 3., hétfő 10:59

A Büntetés-végrehajtási Szervezet honlapján a közérdekű adatok között, az ötmilió forintot meghaladó szerződések táblázatában is szerepel a magyar raboknak szánt telefonbeszerzés, amelyről a Bors írt hétfőn.

A szerződés tárgya:

20 000 db telefonkészülék beszerzése fogvatartottak részére, nem nyilvános mobil hírközlési szolgáltatás biztosítása, ügyfélszolgálati rendszer üzemeltetése.

A szerződő fél a Magyar Telekom Nyrt T-Systems, a szerződéskötés időpontja 2015. április 8., a határozott idejű szerződés kezdete 2015. április 16. volt. A szerződés végének a rubrikájában annyi szerepel még: „az egyedi felhasználói szerződés határozott időre jön létre, az adott feltöltés felhasználásáig, vagy lejáratáig szól".

A szerződést a dokumentum szerint bruttó 41 milliárd 910 millió forintra kötötték meg (elvileg E ft-ban vannak megadva az összegek). Ez rabonként átlagosan 2 millió 95 ezer forintot jelentene, a táblázat alapján azonban nem egyértelmű az összeg nagyságrendje, elképzelhető, hogy itt valamilyen elírás történt. Az ügyben többek között az összegre vonatkozóan is elküldtük kérdéseinket a BVOP sajtóirodájának, amint választ kapunk, frissítjük cikkünket. (Frissítés: Tényleg elírás volt, 42 millió a helyes összeg, részletek itt.)

A 20 ezres szám azt jelenti, hogy tényleg minden rabnak juthat telefon. A Büntetés-végrehajtási Szervezet évkönyve szerint 2014 végére 17890 rab ült magyar börtönökben.

A büntetés-végrehajtási törvény kimondja, hogy

Az elítéltek fogház, börtön vagy fegyház fokozatban ülik le a büntetésüket. A fogház a legenyhébb, a börtön közepes, a fegyház a legszigorúbb. Mindhármon belül van három különböző rezsim: szigorúbb, általános vagy enyhébb. Hogy ki mennyit telefonálhat, az attól függ, melyik fokozatban és azon belül melyik rezsimben raboskodik.

A hatályos igazságügy-miniszteri rendelet szerint ennyit telefonálhatnak az elítéltek a kapcsolattartójukkal hetente:

Az előzetes letartóztatásban lévők, tehát azok, akiknek bűnösségét jogerős ítélet nem mondta ki, naponta 10 percet, az enyhébb rezsimben 15 percet telefonálhatnak a kapcsolattartójukkal.

Ezekbe az időkeretekbe a védővel folytatott beszélgetés nem számít bele, és a "méltányolható esetben" engedélyezett telefonos ügyintézés ideje sem.

Ilyenek a telefonálási szabályok

A telefonhasználat részletes szabályait az adott intézet házirendje tartalmazza. A Fővárosi Bv. Intézet honlapján közzétett tájékoztató szerint ott például ezek a telefonálás szabályai:

Rovatok