Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént az első kerítésátvágás

2015. augusztus 7., péntek 12:21 | aznap frissítve

Az m1 Híradójának információi szerint az éjszaka átvágták a magyar-szerb határon épülő kerítést Ásotthalom térségében. 18 menekült próbált meg így átlépni a határon, a rendőrség mindannyiukat elkapta.

A Délmagyar ugyanakkor úgy tudja, hogy az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőtől mindössze 60 méterre vágták át a kerítést, és feltehetően nem menekültek, hanem embercsempészek vágták azt át, demonstrálva, hogy milyen könnyű az átjutás. A lyukat a közmunkások délre befoltozták. Arról, hogy a mostani határzáron még drótvágó olló nélkül is könnyű átjutni, itt írtunk.

A Fidesz-frakció gyorsan reagált az ügyre, mint közleményükben írják, szeptemberben sürgősségi törvényjavaslatot fognak benyújtani azért, hogy bűncselekménynek számítson a határzár megrongálása, amely börtönbüntetést is maga után vonhat.

Azokat az embereket, akik megrongálják az ideiglenes műszaki határzárat példásan meg kell büntetni, mert az a magyar állam tulajdona. Nem elég, hogy az illegális bevándorlók törvénytelenül lépik át az ország határát, de ráadásul még a magyar állam tulajdonában is kárt tesznek

- fogalmaz a Rogán Antal frakcióvezető által kiadott közlemény.

Szerdán Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta, hogy gőzerővel folyik a kerítésépítés a határon. Jelenleg 364 katona és 112 közfoglalkoztatott dolgozik a 175 kilométeres határszakaszon 13 munkacsoportban.

Első lépésben csak a műszaki határzárat telepítik, ami másfél méter magas rudakra erősített szögesdrótot, becenevén GYODÁ-t (gyorstelepítésű drótakadályt, más néven NATO-drótot) jelent. A háromméteres kerítés emögött épül majd meg. Kovács Zoltán szerint az augusztus 31-i határidőnek megfelelően zajlik a munka, tehát a kerítés kész lesz addigra. Az építésről részletesebb információt nemzetbiztonsági szempontokra, az embercsempészekre hivatkozva nem akarnak adni.

A kerítés anyagköltségét eredetileg 6,5 miliárd forintra becsülték. A kormány úgy döntött, hogy további 22,2 milliárdot szán az ügyre az idén. Kovács szerint most úgy néz ki, ebből a 22,2 milliárdos keretből valamivel több mint 3 milliárdra lesz szükség magához a kerítéshez, tehát az öszesen 9,5 - 10 miliárd forintba fog kerülni.

Rovatok