Index Vakbarát Hírportál

A honvédség bevetését kezdeményezi a Fidesz

2015. augusztus 26., szerda 13:58 | aznap frissítve

Az, hogy a Magyarországra a zöldhatáron illegálisan érkező népvándorlók egyre agresszívebbek, világossá vált a röszkei események kapcsán – csapta le a kormány és a kormánypárt szempontjából magas labdát Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke rendkívüli sajtótájékoztatóján szerda délután.

A felvetésre, hogy okozhatta-e a túlzsúfoltság és a lassú regisztráció a röszkei incidenst, azt mondta: egyre nagyobb az országra nehezedő teher, a parlament ezért jogszabály-módosításokkal fogja gyorsítani a folyamatot. „Egyértelmű, hogy túlzsúfoltság van, de mi nem hívtunk be senkit, hogy gyertek be egy túlzsúfolt táborba. Nem tűrhetjük, hogy az történjen, amire Debrecen utcáján került sor, vagy ami Röszkén történt” – magyarázta.

„Ezt az agresszivitást mi nem tudjuk elfogadni. A schengeni szabályok miatt nemcsak a saját, hanem Európa külső határait is meg kell védenie az országnak” – mondta Németh, ahogy azt is, hogy „óriási mennyiségű emberáradat lepte el hazánkat”, valamint azt, hogy „az ország valamennyi állampolgárára hihetetlen nagy teher hárul”.

Sokan megrongálják a határzárat

Mivel Brüsszel képtelen megoldani ezt a helyzetet, nemzeti szinten kell megoldani, mondta Németh, aki szerint a schengeni egyezmény is kötelez minket erre. Ezért „az ideiglenes műszaki határzár mellett jogi határzár is lesz”, szeptember 3-4-én rendkívüli parlamenti ülésen, rendkívüli eljárással módosítják a Btk. migrációs témájú részét: többek közt az emberkereskedőkkel szemben ígért szigorúbb és gyorsabb fellépést Németh.

A tervek szerint a műszaki határzár „rongálása, megkerülése” is bűncselekmény lesz. „Bár nagyon sok embert visszatartott a műszaki határzár, de sokan megrongálták, mi azt szeretnénk, ha ez bűncselekmény lenne” – fejtegette. Németh hozzátette, hogy

mindenféleképpen szükség van a honvédség bevetésére,

bár arra nem tudott konkrét választ adni, pontosan mi lesz a különbség a határvadászok és a honvédek feladatai között.

A fideszes politikus kijelentése nem meglepetés annak fényében, hogy a nemzetbiztonsági kabinet kedd estére összehívott ülése után Hende Csaba honvédelmi miniszter az Indexnek már elmondta: a kabinet ülésén többek felvetették, hogy a hadsereget is be kellene vonni a menekültügy kezelésébe, amit a szakminiszter érdekes ötletnek nevezett (igaz, videónk elején Pintér Sándor belügyminiszter még úgy tett, mintha nem hallott volna erről).

A határvadászok tevékenységéhez is szükség lesz jogszabály-módosításra, mondta Németh, hozzátéve, hogy két bizottság együttes ülésén, illetve a parlamentben dől majd el a „honvédség felhasználhatósága”. A rendészeti szakközépiskolások bevetéséről azt mondta, a Fidesz-KDNP frakció minden olyan eszközt a kormány rendelkezésére bocsát, amire szükség van.

Összevont ülés, országgyűlési határozati javaslat

A parlamenti ülés előtt ugyanis a nemzetbiztonsági, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság összeül egy nyilvános ülésen, ahova meghívják a kormány képviselőit is, hogy „lehetővé tegyék a honvédség bevetését tartalmazó stratégia kidolgozását”. Végső soron a magyar parlamentnek kell határozatot hoznia, mondta Németh.

A határozati javaslatunk csak akkor megy át, ha más is támogatja, hiszen kétharmados. Szeptember 3-4-én Magyarország polgárai és a sajtó nyilvánossága számára világossá fog válni, hogy kik azok a parlamenti képviselők, akik az illegálisan hazánkba érkezőket támogatják a magyar emberek ellenében, és kik azok, akik ahhoz járulnak hozzá, hogy Európa külső határait meg tudjuk védeni.

„Már most bőven túl vagyunk azon a számon, amit mi év végére prognosztizáltunk. Több mint 141 ezren léptek eddig be az országba, túlnyomó többségük illegálisan, a zöldhatáron, a legtöbben gazdasági menekültek, akiket valójában nem üldöznek, az a céljuk, hogy jobb gazdasági körülmények között éljenek, ezért hagyják el a hazájukat” – fogalmazott. Szerinte sok olyan országból érkeznek papírok nélkül, ahonnan okmányok nélkül kilépni „elég kalandos módon lehet, amit a Rambo-filmekből ismerünk”, ami szerinte azt bizonyítja, hogy ezek az emberek megsemmisítették az okmányaikat.

A legális határok nyitva vannak. A valódi menekültekkel szemben az illegális bevándorlók szervezetten érkeznek az országba, szétszaggatják a papírjaikat. A valódi menekültek megkapják a menekültstátuszt.

Arra a kérdésre, hogy az ominózus felvételen kinyitották-e a rendőrök a kerítésen levő kaput, azt mondta, nem látta a felvételt, az ottani rendőröket kell megkérdezni erről.

„A gitár húrjait pengetik az elvtársak, a jobbikosok akkordoznak nekik” – dobta még oda arról, hogy szerinte egyébként a menekült- és kerítéskérdésben „összekacsint a szélsőjobb és a szélsőbal”.

Borítókép: MTI / Balogh Zoltán

Rovatok