Index Vakbarát Hírportál

Simicskó nem tétlenkedett, már ott vannak a katonák a határon

2015. szeptember 11., péntek 09:34

Már 3800 katona van a déli határ közelében - közölte a TV2 Mokka című műsorában péntek reggel Simicskó István honvédelmi miniszter.

A katonák jelenlegi elsődleges feladataként a kerítésépítésben való részvételt nevezte, megerősítve azt a sajtóhírt, hogy a védműből naponta tíz kilométer épül meg. A szerdán indult, Határozott fellépés 2015 kapcsán arról beszélt, a honvédség feladata a rendőrök mellett a biztosítás, "élőerős védelem kell a határ mellé, nem elég a kerítés".

Simicskó Istvánt azután nevezte ki Orbán Viktor honvédelmi miniszternek, hogy Hende Csaba lemondott. Úgy tudjuk, Hende akkor mondott le, amikor egy nemzetbiztonsági kabinet ülésen a kormányfő keményen leteremtette.

Hende  viszont zokon vette a kritikát, miután úgy érezte, hogy az elmúlt két hónapban a tőle elvárható maximumot nyújtotta, hogy a honvédség teljesíteni tudja a szoros határidőt. Ezért a miniszterelnöki lecseszés után az önérzetében is megsértett tárcavezető bejelentette, hogy lemond. Ezt a vita hevében Orbán Viktor azonnal el is fogadta.

Orbán azt várja Simicskótól, hogy a déli kerítés minél gyorsabban épüljön meg és ne tudjanak bejönni migránsok illegálisan az országba. 

Simicskó egyrészt a kemény kéz politikájának a híve, ugyanakkor honvédelmi törvény módosításából azt szűrte le, hogy az intézkedési feladatok továbbra is a rendőrség feladatkörébe tartoznak majd, a honvédség csak az intézkedések biztosítását végzi majd a határszakaszon.

Rovatok