Index Vakbarát Hírportál

A rendőrök lesznek a főnökök a határon

2015. szeptember 15., kedd 08:59

A hétfő este megjelent Hivatalos Értesítőben (a Magyar Közlöny melléklete) kijött a belügyminisztériumi-honvédelmi minisztériumi utasítás a "Magyar Honvédségnek a rendőrségi feladatok ellátásában történő közreműködése rendjéről". Lényegében három fontos dologról szól.

Az első: az országos rendőrfőkapitány és a Honvéd Vezérkar főnöke haladéktalanul külön együttműködési megállapodást köt. Ebben vállalják, hogy kölcsönösen együttműködnek

Az együttműködés nemcsak a feladatok végrehajtására, hanem már a felkészülésre is kiterjed.

A második: külön megállapodás alapján, ha a rendőrségnek előre jelzi az igényt erre, akkor a honvédség élelmezi a belügyminisztérium irányítása alatt álló szervezetek állományát és a közfoglalkoztatottat, miközben a migránsokkal kapcsolatoban dolgoznak. 

A harmadik fontos dolog majd csak akkor fog életbe lépni, ha hatályos lesz a migránsügyi törvénycsomag sarkalatos, a rendőrségi és honvédelmi törvényt módosító része, amelyet egyelőre még nem szavazott meg a parlament. Ez fogja majd hivatalosan a honvédek feladatául adni, hogy vegyenek részt a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésében. Eddig nem volt világos, milyen lesz a munkamegosztás a rendőrök és a katonák között, a hétfőn megjelent utasítás harmadik fontos része ezeket a szabályokat tisztázza. A lényeg leegyszerűsítve: a rendőrök lesznek a főnökök.

A rendőr megkérheti majd meg a honvédot arra, hogy kocsit megállítson, helyszínt biztosítson, területlezárást hajtson végre vagy kényszerítő eszközt alkalmazzon, személyi szabadságot korlátozzon. Ennek a végrehajtását a honvéd csak akkor tagadhatja meg, ha a teljesítés jogszabályba ütközne, vagy ha "a jogszerű és szakszerű foganatosítás" a kijelölt honvédtől nem várható el, vagy az adott körülmények között egyébként nem lehetséges.

Ha honvédek és rendőrök együtt járőröznek, akkor kettejük közül a rendőr lesz a járőrvezető:

Társa, a honvéd önállóan csak akkor kezdeményezhet majd intézkedést, ha ő vett észre valamit, és a járőrvezetővel, a rendőrrel épp nincs közvetlenül kapcsolatban, vagy azonnal intézkednie kell.
Cselekedni ("intézkedést foganatosítani") elsősorban a járőrvezetőnek, a rendőrnek kell, míg honvéd társának közben figyelnie kell a környezetet és az intézkedés alá vont embert, készen kell állnia a menekülés megakadályozására vagy az esetleges támadás elhárítására.

Rovatok