Index Vakbarát Hírportál

Kompromittáló felvételek a roma vezetőről

2015. október 5., hétfő 17:14

Nyílt háború tört ki a cigánypolitika erős emberei között, Farkas Flórián egy állítólagos hangfelvételen magas rangú kapcsolataira hivatkozva megszüntetéssel fenyegeti az Országos Roma Önkormányzatot. A kormányzati pénzcsapok átirányítása roma belháborúkhoz vezetett, Farkas kezét a botrányok ellenére sem engedték el egyelőre.

Farkas Flóriánról kompromittáló hangfelvételek vannak az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ), melyek azt bizonyítják, hogy maga a miniszterelnöki megbízott akarja megsemmisíteni a nemzetiségi önkormányzatot — mondta az ORÖ elnöke hétfői sajtótájékoztatóján. Hegedüs István szerint Farkas Flóriánnak azonnal távoznia kell a roma közéletből.

Hegedüs István azt állítja, olyan hangfelvétel van a birtokában, melyen Farkas Flórián arról beszél, hogy ő

bizalmi viszonyban van olyan magas rangú személyekkel, akik, ha kell, megszüntetik az Országos Roma Önkormányzatot.

Hegedüs szerint Farkas akár az egész nemzetiségi önkormányzati rendszert, és a legszegényebb településeket segítő programokat is el akarja lehetetleníteni. A hangfelvételeket az ORÖ elnöke egyelőre nem akarja nyilvánosságra hozni, de azt mondja, egyértelművé vált, hogy Farkas Flórián áll amögött, hogy a nagyösszegű EU-s pályázatokat egy friss kormánydöntés értelmében elvonták az Országos Roma Önkormányzattól.

Fenyegetések és demonstráció

Hegedüs arról is beszélt, hogy életveszélyes fenyegetéseket is kapott, azt azonban, hogy kiktől, nem mondta el, és egyelőre feljelentést sem tett emiatt. „Farkas Flóriánnak ki kell vonulnia a roma közéletből, ő az egyetlen akadálya az integrációnak. Ha Farkas picit is szereti a roma embereket, még ma lemond, ha nem, megkérjük a miniszterelnököt, hogy azonnal szüntesse meg Farkas miniszterelnoki megbízását.”

Hegedüs István ORÖ-elnök hétfői sajtótájékoztatóján demonstrációs céllal felvonultatta a fél roma képviselőtestületet is. Az újságírók mögé beültetett, a sajtótájékoztatót hosszas tapsokkal színesítő roma politikusok azt voltak hivatottak szemléltetni, hogy az ellenkező hírekkel ellentétben a mostani elnöknek még vannak támogatói. A jelenlévő képviselők körében a legnagyobb tetszést az aratta, amikor Hegedüs arról beszélt: arra kéri a miniszterelnököt, hogy azonnali hatállyal szüntesse meg Farkas Flórián miniszterelnöki megbízását.

Ugyanezeknek a képviselőknek a jelentős része néhány hónappal ezelőtt még Farkas Flórián feltétlen hívének számított, azóta azonban kicsit megváltoztak a dolgok. Az ORÖ előző és mostani vezetője között most már nyílt konfrontáció van.

Nincs miből etetni a klikkeket

Azzal, hogy a kormány sok milliárdos EU-s programokat vett el tőlük a sorozatos botrányaik után, elzáródtak a szervezet pénzügyi csapjai, így most borulnak a korábbi erőviszonyok. A csődközelbe jutott szervezet információink szerint már most is gyakorlatilag fizetésképtelen, így nincs miből finanszírozni az eddigi bejáratott patrónus-kliens rendszereket sem.

Az ORÖ-n belüli klikkek konfliktusa csütörtökön — a Romnet információi szerint utolsó pillanatokban is tartó szavazatvásárlásokkal — egy tökéletesen eredménytelen közgyűléshez vezetett, ahol már a napirendi pontokat sem sikerült megszavazni. Miközben a roma képviselők egymással küzdöttek, a szervezet székházában az adóhatóság nyomozói éppen iratokat foglaltak le. Ez itt nem ritkaság, már velünk is megtörtént, hogy miközben az ORÖ gazdasági vezetőjével készítettünk interjút arról, hogy szerinte náluk minden a legnagyobb rendben van, a NAV nyomozói furgonnyi papírt vittek el egy emelettel lejjebbről.

A NAV ezúttal a 2011 és 2014 közötti gazdálkodással összefüggő iratokat foglalt le, melyek azokból az évekből származnak, amikor Farkas Flórián volt az ORÖ teljhatalmú vezetője. Miután 2014 októberében az új összeférhetetlenségi törvények miatt Farkas már nem lehetett egyszerre fideszes országgyűlési képviselő és a névleg független legnagyobb nemzetiségi önkormányzat vezetője, ő most már csak romaügyi miniszterelnöki biztos, a Fidesz-szövetséges Lungo Drom elnöke, valamint annak a Foglalkoztatási Szövetségnek a vezetője, amelynek az ügyében a NAV hónapok óta nyomozást folytat.

Vezéráldozatra várva

Az ORÖ-t tavaly október óta vezető Hegedüs István megválasztásakor Farkas hű emberének számított, annyira, hogy akkor még azt is nyilatkozta, csak addig marad elnök, amíg kitart Farkas belévetett bizalma. Ezután azonban gyors egymásutánban derültek ki újabb és újabb részletek az ORÖ botrányos pénzügyeiről, ami egy idő után egyre mélyülő konfliktushoz vezetett Hegedüs és Farkas között.

A nyílt törés ezen a most hétfői sajtótájékoztatón következett be a roma politikában. Farkas Flórián emberei és Hegedüs István jelenlegi ORÖ-elnök alkalmi támogatói most nagyjából ugyanannyian vannak, de az erőviszonyok napról-napra változnak, meg nem erősített hírek szerint annak függvényében, hogy melyik vezető ígér többet, és kitől remélik a — saját névre szóló, valamint a képviselők családtagjait kedvezményező — szerződések, pályázati forrásokból származó jövedelmek, alkalmazások folytatását. 

Azt független források is megerősítették az Indexnek, hogy a most kirobbant konfliktusok mögött Farkas áll. Ez azt jelenti, hogy — bár a mostani botrányos ügyek döntő hányada Farkas Flórián elnökségéhez köthető —, a balhét megpróbálja utódjával elvitetni, ha pedig az ORÖ-t és a legnagyobb ORÖ-frakciót ebben nem tudja maga mellé állítani, akár az évekig általa vezetett intézményt is kész beáldozni. A további események szempontjából a fő kérdés az lehet, hogy tervéhez az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is talál-e kellő kormányzati támogatást a roma politikáért felelős miniszterelnöki megbízott.

Rovatok