Index Vakbarát Hírportál

Colleen Bell már szeptemberben beolvasott a kormánynak

2015. október 30., péntek 14:57 | aznap frissítve

Nem a Corvinus egyetemen elmondott beszédében bírálta először élesen Colleen Bell amerikai nagykövet a magyar kormányt, noha valóban ez utóbbinak volt sajtóvisszhangja.

A nagykövet szeptember 30-án az Amerikai Kereskedelmi Kamara konferenciáján már szembesítette a kormányzatot a Magyarországon tapasztalható korrupció mértékével, de mivel az esemény nem volt sajtónyilvános, ezért az ott elmondott beszéd csak a követség honlapjára került fel. A konferencián jelen volt Trócsányi László igazságügy-miniszter, aki ráadásul Bell-lel szemben ült, így a nagykövet közvetlenül neki is címezhette a mondanivalóját.

Akkori nyilatkozatában Colleen Bell egyebek mellett arról beszélt, hogy a Magyarországon beruházó külföldi befektetők nemcsak arról panaszkodnak neki, hogy az országban instabil az adózási és a szabályozási környezet, hanem arról is, hogy 

a közszférában korrupció van, és vannak olyan versenytársak, akik kikerülik a szabályozásokat és az adókat. 

A nagykövet akkor arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok globális kampányt folytat azért, hogy megbirkózzon a korrupcióval, „ami sajnos a mi országainkban is létezik”.

Bell azt mondta: ahogy azzal Trócsányi miniszter tisztában van, az Egyesült Államok azt kéri a magyar kormánytól, hogy növelje az átláthatóságot, és nyilvánosan vonják felelősségre azokat a kormánytisztviselőket, akik a tilosban járnak. Bell szerint ezt azért lenne fontos megtenni, mert így lehet csak felépíteni a rendszerben a közbizalmat. 

A nagykövet azt is mondta, hogy az 1995-ben Budapesten létrehozott, a köznyelvben csak FBI-akadémiaként emlegetett Nemzetközi Rendészeti Akadémia jövőre kiszélesíti a fókuszát ezekre a kérdésekre. (Ez magyarul annyit jelent, hogy az FBI kiemeltebben foglalkozik majd a korrupciós ügyekkel.) Bell teljes beszédét itt lehet elolvasni. 

Rovatok