Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor és az osztrák államfő is elmegy Göncz Árpád temetésére

2015. november 2., hétfő 11:08

Habár Göncz Árpád a végakaratában úgy rendelkezett, ne legyenek hivatalos minőségben állami és kormányzati vezetők a temetésen, Orbán Viktor részt vesz a pénteki szertartáson – tudta meg az Index. Áder János és a felesége magánemberként lesz jelen. Számos volt és jelenlegi külföldi vezető is eljön a temetésre, itt lesz például Heinz Fischer osztrák államfő.

Péntek délután három órakor helyezik végső nyugalomra Göncz Árpádot az Óbudai temetőben. A gyászszertartáson – végakaratának megfelelően  az egykori rabtársa, Mécs Imre és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát búcsúztatja a 94. életévében, október 6-án elhunyt volt államfőt. A temetésen közreműködik három művész, Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András is. 

A volt államfő a végakaratában rendelkezett arról, hogy ne a Fiumei úti Nemzet Sírkertben, hanem Óbudán temessék el, és a szertartáson ne mondjanak beszédet a kormány és az Országgyűlés jelenlegi vezetői, és Áder János jelenlegi köztársasági elnök sem. Ennek ellenére

Orbán Viktor miniszterelnök részt veszt a temetésen

– mondta az Indexnek Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor Göncz halálának napján így búcsúzott a volt köztársasági elnöktől: „Tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, melyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett.”

Boross Péter volt kormányfő egy interjúban jelezte, hogy szintén részt vesz a szertartáson: „A halál misztériuma megköveteli, hogy egy főhajtásra megjelenjek.”

Áder a feleségével megy

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita magánemberként részt vesz Göncz Árpád egykori államfő pénteki temetésén - közölte az államfő hivatala.

Eljön az osztrák elnök is

Külföldről számos jelenlegi és volt államfő, illetve kormányfő is jelezte részvételét a temetésen. A listát később közli az Országgyűlés hivatala. Göncz Kinga volt külügyminisztertől, a volt elnök lányától megtudtuk, hogy személyesen jön el például Heinz Fischer jelenlegi osztrák államfő. 

A temetés azért is rendhagyó lesz, mert Göncz Árpád a végakaratában úgy rendelkezett, nem kér a katonai tiszteletadásból és díszsortűzből sem. Ez mint a hadsereg egykori főparancsnokának járt volna.

A temetést a Duna televízió közvetíti. A család azt kéri, hogy a búcsúzók csak egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel pedig a Kézenfogva Alapítványt támogassák.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

Tömegközlekedés ajánlott

A Göncz Árpád Alapítvány azt javasolja, hogy a gyászolók tömegközlekedéssel érkezzenek a volt államfő pénteki temetésére, az Óbudai temetőbe. Hétfői közleményükben az áll: a Göncz Árpád temetésére várható tömeg miatt a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. péntek déltől az öt órai zárásáig korlátozza a gépjárművek behajtását az óbudai sírkertbe. 

A Batthyány térről a 160-as és 260-as autóbusszal, a Bogdáni úti autóbusz-végállomástól, a Flórián térről és Óbuda vasútállomástól a 118-as autóbusszal, a HÉV Szentlélek téri megállójától pedig a 218-as autóbusszal közelíthető meg a temető - jelezték.

Rovatok