Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett börtönre ítélték Geréb Ágnest

2015. november 25., szerda 14:11

A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság szerdán hozott első fokú, nem jogerős ítéletében egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Geréb Ágnest, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól, közölte a Fővárosi Törvényszék. A bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest, írja az MTI.

Mint az ítélet megállapította, Geréb Ágnes annak ellenére végezte nők terhesgondozását, értékelte leleteiket és javasolta számukra az otthon szülést, hogy egy korábbi büntetése miatt akkor el volt tiltva a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől, ezzel pedig elkövette a kuruzslást. A bíróság bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest abban is, hogy három, általa vezetett otthon szülésnél megszegte foglalkozása szabályait.

A bíróság az üggyel zárt tárgyalásokon foglalkozott „a sértettek személyiségi jogaira tekintettel”. Hallgatóság a perbeszédek és az utolsó szó elhangzásakor sem lehetett bent a teremben. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya még kivonatot sem adhatott a vádiratból, csupán annyit tudtak közölni, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség 2012. február 13-án emelt vádat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette, háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és kuruzslás vétsége miatt.

A vádemelésről még 2012 februárjában számolt be az MTI. Az akkori hír szerint a vád arra az időszakra vonatkozott, amikor Gerébet egy régebbi ügye miatt 2007. október 26-tól három évre eltiltották a szülész-nőgyógyász foglalkozás gyakorlásától, de ő mégis kísért otthon szüléseket.

A vádemelésről szóló hír nem sokkal azután jött, hogy Gerébet 2012. február 10-én másik otthon szüléses ügyek miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ennek a büntetésnek a letöltését még nem kellett elkezdenie. Geréb Ágnes a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért, kérve, hogy ne kelljen fogházba vonulnia.

Áder János 2012 októberében közölte a döntését arról, hogy kivár: csak Geréb Ágnes folyamatban lévő büntetőügyének jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad-e. Ez a folyamatban lévő ügy pedig az, amelyet 2012 decembere óta tárgyal és amelyben ma ítéletet hirdetett a II. és III. Kerületi Bíróság. A mai ugyanakkor még nem a jogerős lezárás, mert Geréb és védője felmentésért, az ügyészség súlyosbításért, a felfüggesztés mellőzéséért (vagyis letöltendő börtönért) és az általános orvosi foglalkozástól eltiltásért fellebbezett.

Áder a három évvel ezelőtti közleményében elismerte, hogy Geréb sokat tett az otthon szülés elismertetéséért, az anyák háborítatlan szüléshez fűződő jogai kiszélesítéséért, és az ő nevéhez fűződik az apás szülés lehetőségének kórházi protokollba illesztése is. Ugyanakkor azt is írta, hogy 

egy jogállamban azonban nincs az a fontos társadalmi küldetés vagy indok, amely bárkit a hatályos törvények fölé emelhetne.

Az Áder-közlemény óta eltelt időben azonban újabb fordulat állt be: idén márciusban közölte az MTI, hogy perfelújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla abban az ügyben, amelyben 2012 februárjában jogerősen két év fogházra ítélték Gerébet. Vagyis azt az eljárást újra le kell folytatni, fel akarják oldani a szakértői vélemények közti ellentmondásokat.

Geréb Ágnes házi őrizetét 2014 februárjában szüntette meg a Fővárosi Ítélőtábla, az utolsó hírek arról szóltak, hogy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

A  ma kihirdetett ítéletnél a bíróság nyomatékos enyhítő körülményként értékelte a bíróság az idő múlását. Az a három szülés, amelyeknél Geréb a szerdai ítélet szerint megszegte foglalkozása szabályait, 2009-ben, illetve 2010 nyarán történt. A három közül az egyik esetben, a 2009 szeptemberiben az újszülött meghalt. A bíróság szerint a többszörösen veszélyeztetett terhes anyát Geréb túl későn küldte kórházba.

A közokirat-hamisítást az ítélet szerint azzal követte a vádlott,  hogy rávett egy párt, az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy a gyerekük nem a XII. kerületi születésházban, hanem III. kerületi otthonukban született.

Geréb Ágnes a perben végig következetesen tagadta bűnösségét.

Rovatok