Index Vakbarát Hírportál

Az ügyészség nem száll le a siófoki Facebook-megosztókról

2015. december 11., péntek 12:09

Becsület csorbítására alkalmas, valótlan tényállításokat tartalmazó cikk interneten történt megosztásával elkövetett bűncselekmény.

Az ügyészség szerint ezzel gyanúsítható az a sok ezer Facebook-felhasználó, aki megosztotta azt a Balázs Árpád, Siófok korábbi polgármesteréről szóló cikket, amely még februárban jelent meg az „Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága” címen futó Facebook-oldalon.

BELVÁROSI LAKÁST 5 MILLIÓÉRT, VALAKI?Siófok a korlátlan lehetetlenségek városa. Akármelyik 2014. októbere előtti testü...

Posted by Árpi Lapjairól Kitiltottak Társasága on Tuesday, February 10, 2015

A Belvárosi lakást 5 millióért, valaki? című cikk arról szólt, hogy Siófokon egy önkormányzati lakást messze áron alul hirdetett meg az akkor még Balázs irányítása alatt álló város.

Az ingatlanügy teregetése miatt a volt polgármester a rendőrséghez fordult. A nyomozást az ügyészség felügyelete mellett a siófoki rendőrkapitányság indította meg, és az írás első 43 megosztójából 17 siófoki polgár ellen büntetőeljárást indított az elmúlt hónapokban.

Bár az ügy kipattanása óta folyamatosan nő a cikket megosztók száma, a nyomozóhatóságot ez sem befolyásolta. A posztot december 11-re több mint 2400-an osztották tovább. A Fonyódi Járási Ügyészség a napokban elutasította azt a panaszt, amit a meggyanúsított és rabosított internetezők egy részét védő Czeglédy Csaba ügyvéd nyújtott be.

Czeglédy szerint Balázs Árpád feljelentését és az abban szereplő állításokat a hatóságok nem értékelhetik közvádra üldözendő bűncselekményként, hiszen 2015 februárjában, a cikk megjelenése idején Balázs már rég nem volt polgármester.

A 2014 őszi önkormányzati választáson a Fidesz színeiben induló Balázs Árpád súlyos vereséget szenvedett a polgármesterségért folyó küzdelemben, és még a képviselő-testületben sem kapott helyet.

Az ügyészség viszont kitart amellett, hogy az internetezők a share gomb megnyomásával megalapozták a hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása miatt elkövetett rágalmazás vétségének gyanúját is.

Rovatok