Index Vakbarát Hírportál

Büszkék fellázadt tanáraikra a miskolci gimnázium diákjai

2016. január 13., szerda 07:41

Az iskolarádióban olvasták be levelüket a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai egy nappal azután, hogy az iskola tanárai nyílt levelet írtak a kormánynak, mert szerintük az egész oktatási rendszer van veszélyben, kaotikussá vált minden. A diákok az iskolarádióban beolvasott levelükben azt írták, büszkék tanáraikra és arra, hogy a demokráciát nemcsak a történelemkönyvekből, hanem tanáraik kiállásából is megtanulhatják.

A hermanos tanárok szószólója, Pilz Olivér matek-fizika-biológia szakos tanár az előzményekről a Népszabadságnak azt mondta: tavaly októberben volt egy tantestületi ülés, ami után a kollégák fele úgy állt fel, hogy elege van, annyit kell körmölniük, hogy a gyerekekre már nem marad idő. "Megesz minket a bürokrácia, de ettől nem lesz jobb az oktatás, nem lesznek jobbak a PISA-tesztek" - magyarázta Pilz. A hermanosok abban bíznak, hogy minél több tantestület melléjük áll, "elvégre gondjaink mindenütt ugyanazok". Azt remélik, hogy a csatlakozók szintje eléri azt a kritikus tömeget, ami után már szóba állnak velük a döntéshozók. 

Pilz szerint a rendszer nemcsak a tanárokat, de a gyerekeket is kizsigereli. "Este négykor, ötkor esnek haza az iskolapadból. Tanulnak etikát, van mindennapos testnevelésük, de történelemből nem jutnak el a második világháborúig, mert arra nem marad idő. Helyette a 12. évfolyamon azt kell hogy tanulják a történelemórán, hogyan írjanak meg egy álláspályázatot. Ez vicc". 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Pilz vitte a bőrét a vásárra, a tanár elmondta, "van egy munkamegosztás". "Én járatom a számat, az igazgató meg tartja értük a hátát. Neki - miként a többi intézményvezetőnek - ugyanis a Klik meg szokta tiltani, hogy nyilatkozzon."

Rovatok