Index Vakbarát Hírportál

Orbán okkal tart a boltbezárós népszavazástól

2016. március 1., kedd 11:42

A kopaszok után hétfőn a választási bizottság fideszes kötődésű tagjai gondoskodtak arról, hogy távolabb kerüljünk a vasárnapi boltbezárásról szóló népszavazástól. Az MSZP népszavazása ismét elbukott, Erdősi Lászlóné pedig aligha fog összegyűjteni 200 ezer aláírást, ha egyáltalán elkezdheti. De miért fél a Fidesz ennyire egy népszavazástól? Több nyomós oka is van erre.

Még mindig távol vagyunk attól, hogy népszavazás legyen a vasárnapi boltbezárásról. A Nemzeti Választási Bizottság hétfő este saját elnökének jogi álláspontjára fittyet hányva Erdősi Lászlóné kérdését hitelesítette, az MSZP kérdését ismét elkaszálta.

Az ügyben feltehetően a Kúria mondja ki a végső szót pár hónap múlva, és könnyen lehet, hogy tavasz végén újra indul majd a kérdésbenyújtási verseny, amit már az elmúlt bő egy évben többször is láthattunk.

Ez az időhúzás a kormány érdeke. Arra nincs közvetlen bizonyíték, hogy a Fidesz küldte Erdősinét vagy a kopaszokat a választási irodához, de fideszes forrásaink az elmúlt hónapokban többször is utaltak arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz vezetése kifejezetten szeretné elkerülni, hogy ez a kérdés napirenden legyen, és szavazhassanak róla az emberek. Orbánnak ugyanis több szempontból sem jönne jól egy népszavazás a vasárnapi boltbezárásról.

Egyszerűen népszerűtlen a boltbezárás

A vasárnapi boltzár ötlete már az előző ciklusban is felvetődött, pontosabban felvetette a KDNP, de akkor Orbán Viktor még elzárkózott a dologtól. Végül tavaly márciusban bevezette a kormány annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások továbbra is azt jelezték: népszerűtlen az intézkedés. Ez a bevezetés óta eltelt hónapokban sem változott, íme néhány mérés az elmúlt időszakból:

Ebből az következik, hogy egy népszavazáson nagy valószínűséggel a boltok vasárnapi nyitvatartására szavaznának, és feltehetően nagy arányban veszítene a kormány álláspontja, és veszítene személyesen a boltbezárás mellett kitartó Orbán Viktor. Ezt minden politikus igyekezne elkerülni.

A fideszesek sem rajonganak a boltbezárásért

Az előbb említett kutatások azt is jelzik, hogy a vasárnapi nyitvatartásért nem egyszerűen az ellenzék küzd: a Fidesz-szavazók jó része is szívesen vásárolna vasárnap (nem reprezentatív, de tanulságos felmérés volt az Indexen is). Eszerint tehát egy népszavazáson könnyen megeshet, hogy fideszesek is saját kormányukkal szemben szavaznak. Vagy legalábbis passzívan viselkednek, és tömegesen távol maradnak.

A kopaszokkal felturbózott ellennépszavazás ráadásul jelentősen rontott az ügy belső megítélésén. A fideszes országgyűlési képviselők is tarthatatlannak, elképesztően károsnak minősítették a Nemzeti Választási Iroda épületében történteket.

Orbánnak meg kellene hátrálnia

A vasárnapi boltbezárás messze nem a legfajsúlyosabb kérdés a kormányzás szempontjából. Ha sorra vesszük az Orbán-kormány 2010 óta meghozott döntéseit (az alaptörvénytől az oktatási változtatásokon át a pénzügyi-gazdasági döntésekig) talán a húsz legfontosabb döntés között sem említhetjük. Ám kétségtelenül szimbolikus döntés, és a mindennapokban – minden vasárnap – érezhető.

Forrásaink szerint ennek ellenére már többször szóba került a Fidesz elnökségi ülésein is a zárvatartás népszerűtlensége és politikai veszélye.

Orbán Viktort már azt megelőzően is többször figyelmeztették arra, hogy az ellenzék egy teljes választási kampány húzhat fel a témára, amikor még meg sem történt az MSZP-s népszavazási kezdeményezés brutális elkaszálása a választási bizottságban. A legutóbbi napok fejleményei nyilvánvalóan csak növelték az ellenzék politikai tőkéjét, amivel nehéz lesz szembeállítani a KDNP „családi vasárnap” szlogenjét.

Orbán a figyelmeztetések ellenére sem volt hajlandó érdemben foglalkozni a szabályozás újragondolásával.

Ennek az egyik oka lehet, hogy ha vissza kellene vonnia a törvényt, politikai szempontból okozna változást: bebizonyosodna, hogy a miniszterelnök és a kormányzó párt meghátrálásra késztethető. A vereségnek ráadásul minden településen lenne egy hetente visszatérő szimbóluma: a vasárnap nyitva lévő bolt. Egy ilyen központosított rendszerben Orbán ezt nem engedheti meg. Orbánnak, aki 11 éve építi a nemzeti konzultációkat tartó vezető imázsát, ráadásul nagy vereség lenne, hogy a nép szava parancsol megálljt neki.

A népszavazás az egész kormányzásáról szólhat

Orbánnak további veszély egy népszavazásnál, hogy a boltok vasárnapi kinyitásánál nagyobb tétet adhat neki az ellenzék. És ne legyen kétségünk, hogy az MSZP-ben vannak ilyen tervek. A szocialisták könnyen mozgósíthatnak azzal, hogy a népszavazás az egész kormányzásról szól. „Ha eleged van Orbánból, szavazz a nyitvatartás mellett” – ilyesmi üzenetekkel készülnek kampányolni.

Az eddigi időközi választások, legutóbb a vasárnapi salgótarjáni voksolás bebizonyította, hogy a bizonytalanok között sok protestszavazó megbújik. Vagyis sok olyan ember is elmenne szavazni, aki az MSZP-re a világért se szavazna, de ilyen-olyan okok miatt Orbán ellen igen.

Az MSZP ezzel simán feltámadhat

Végül Orbánék azért nem akarják ezt a népszavazást, mert ezzel olyan atomfegyvert adnának az MSZP kezébe, amely a 2018-as választáson is elsülhet. Épp a Fidesz bizonyította be a 2008-as úgynevezett szociális népszavazással, hogy egy párt simán fel tud építeni egy választásig kitartó kormányellenes kampányt egy népszavazással.

Ahogy a vizitdíjas szavazás sem a 300 forint eltörléséről szólt csupán, úgy a vasárnapi boltnyitás sem csupán erről szólna: az MSZP 2018-ig tudna kampányolni Orbán ellen ezzel a témával. És ha sikerülne kiírni a népszavazást, jelentős szavazói felhatalmazást tudna szerezni a politikájához. A mostani, a kutatások szerint nem épp biztató állapotban lévő MSZP-nek épp ez a népszavazás kellene a feltámadáshoz.

Ez sem hiányzik a 2018-as újraválasztására készülő Orbán Viktornak.

Rovatok