Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor kritikát is kiolvashat barátja és mestere könyvéből

2016. április 19., kedd 21:32

Orbán Viktor miniszterelnök írt előszót Helmut Kohl volt német kancellár könyvéhez, amely most jelenik meg Magyarországon. Kohl a menekültügyi helyzetről hasonlóan gondolkodik, mint Orbán, ám a megoldást a magyar miniszterelnökkel szemben a még erősebb európai együttműködésben látja. Kohl ugyanis arra figyelmeztet, nem vezet semmi jóra a külön utas nemzeti politizálás.

Miközben Helmut Kohl volt német kancellár, a németországi újraegyesítés emblematikus alakja kedden az otthonában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt, itthon most jelenik meg könyvének magyar nyelvű kiadása. Az Aggodalom Európáért két évvel ezelőtt született, ám aktualitást és jelentőséget ad a kötetnek, hogy Kohl múlt hónapban hosszú bevezetőt tett hozzá, Orbán Viktor magyar miniszterelnök pedig előszót írt a kiadáshoz. (A könyvet itthon az Antall József Tudásközpont adja ki.)

Kohl a bevezetőjében barátjának nevezi Orbán Viktort, ami nem meglepő. Korábban is ismert volt, hogy rendkívül jó a két politikus kapcsolata: Orbán Kohl tanítványának is nevezte magát. A két politikus a menekültügyi helyzet megítélésben is egyetért, így nem meglepő, hogy Orbán és Kohl mostani találkozását a német sajtó egy része, illetve a német baloldal is Merkel-ellenes akcióként értelmezte.

Kohl a könyvében is bővebben kitér a menekültügyi helyzetre, és Európa teendőire. Bár a volt kancellár nem nevezi meg Angela Merkelt a könyvében, az álláspontja persze a merkeli menekült-politika bírálataként értelmezhető, és közel áll az Orbántól hallott állásponthoz.

Néhány idézet Kohltól, amelyet akár Orbán Viktor is írhatott volna:

Közös európai utat kell járni

Kohl tehát egyetért abban Orbánnal, hogy nem szabad a menekültek tömegeit Európába engedni, a kontinens nem bír el ennyi migránssal, és Európa határain kívül kell segíteni nekik. 

A volt német kancellár a problémára azonban más választ ad, mint a magyar miniszterelnök.

Kohl szerint ugyanis a menekülthelyzet miatt még nagyobb összefogást, "egyesült Európát" látna szívesen, amelyet viszont Orbán az eddigi nyilatkozatai alapján élesen elutasít.

Kohl azt írja: "a menekültkérdésben természetesen egy közös európai utat kell járnunk", illetve azt üzeni:

Az égvilágon semmi okunk kétségbe vonni az egyesült Európa eszméjét! 

Ezt kritikaként is felfoghatja Orbán, aki tavaly decemberi Fidesz-kongresszuson elmondott beszédében azt mondta az európai politikáról, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus után

az európai egyesült államok látomása az új veszedelem.

Orbán március 15-én szintén ostorozta azt az elképzelést, amely erősebb Európát szeretne. Kohl viszont mindig is az erősebb európai politikai unió híve volt.

Nem jó a nemzetállami megoldás

Orbán a menekültkérdéssel kapcsolatban többször is külön utas politikát folytatott, elég a kerítésépítésre vagy a kvóták elutasítására gondolni. Kohl ezekben a kérdésekben nem foglal állást, nem is céloz a konkrét magyar eszközökre, viszont azt üzeni: "Az egyedül meghozott döntéseket – bármennyire megalapozottnak tűnjenek is azok egyesek számára –,

a különutas nemzeti politizálást magunk mögött kell hagynunk.

Kohl szerint tehát bármennyire is jó ötlete van egy európai tagállamnak, akkor sem szabad önállóna, a többiekkel nem törődve cselekednie. A volt kancellár ezt azzal indokolja, hogy "a visszatérés a régi, nemzetállami gondolkodáshoz (...) létében veszélyeztetné a békét és a szabadságot".

Vagyis Kohl arra figyelmeztet mindenkit, és ez Orbánnak szóló üzenet is, hogy a különutasság szerinte veszélyezteti Európa jövőjét. Kohl az EU-tagállamok kormányainak azt tanácsolja, hogy a szembenállás helyett ismét több együttműködésre, a bizalmatlanság helyett ismét több bizalomra van szükség. 

Rovatok