Index Vakbarát Hírportál

Körmend polgármestere rémhírnek tartja a zaklató migránsok sztoriját

2016. május 6., péntek 14:17

Nem a valóságot tükrözték, rémhírkeltőek azok az információk, amelyek megjelentek az Atv.hu-n a körmendi migránsokról – ezt a rendőrség után Körmend fideszes polgármestere jelentette ki. Bebes István kéri, hogy a rendőrség azt is vizsgálja ki, hogy ki volt a valótlan tartalmú információk forrása. Közben az Atv.hu újabb – igaz, névtelen – szemtanúkat szedett elő.

Körmend polgármestere azt mondta a helyi rendészeti szakközépiskolában történtekkel kapcsolatban, hogy 

az ATV internetes portálján megjelent híradások nem a valóságot tükrözték, rémhírkeltőek és alkalmasak arra, hogy a város jó hírét, valamint a körmendiek biztonságérzetét is rontsák. 

A fideszes Bebes István erről pénteken rendkívüli sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen felszólította a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságot: vizsgálja ki minden részletre kiterjedően mindazt, ami a helyi rendészeti szakközépiskolában történt, találják meg a tetteseket, de azt is derítsék ki, hogy ki lehetett a forrása azoknak „a valótlan tartalmú információknak”, amelyek a sajtó egy részében megjelentek.

Bebes azt mondta, követeli, hogy a vizsgálat eredményéről az illetékesek tájékoztassák az önkormányzatot és a város lakosságát, mert csak így tudják elejét venni, hogy a megtévesztő információkkal egyesek félrevezessék a lakosságot.

Atv.hu és miniszter vs. rendőrség

Az Atv.hu csütörtökön írta arról, hogy Körmenden „botrányt okoztak a migránsok a körmendi menekülttáborban. A kézilabdás lányokat megbámuló bevándorlók betörték a befogadó állomással szomszédos sportcsarnok ablakát.” 

A csütörtöki kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter – az Atv.hu verzióját erősítve – arról számolt be, hogy az ideiglenes befogadóközpontban elszállásolt menekültek a rendészeti szakközépiskola tornatermében edző kézilabdás lányokat molesztálták, majd ablakokat törtek be.

Ehhez képest csak annyi biztos, hogy a migránsok nézték az ablakon keresztül az edzést, ami, ha keltett is feszültséget, mégsem egészen az volt, amiről a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt, a Vas megyei rendőrség sem tud bűncselekményről. 

Kovács  Zoltán kormányszóvivő szerint a tegnap tett kijelentések nem voltak légből kapottak, „a megállapítások az önkormányzati vezetőkkel egyeztetve” hangzottak el. Ehhez képest a körmendi polgármester most épp valótlan tartalmúnak és rémhírnek nevezte az első híradásokat a történtekről.

Az Atv.hu eközben pénteken újabb cikket jelentett meg, amelyben újabb tanúk erősítik meg a körmendi migráns-sztori részleteit. A tanúk hitelességét ugyanakkor gyengíti, hogy nem nevezi meg őket, az egyik kézilabdás lány anyja szólal meg, aki állítólag látta az esetet, illetve egy másik kézis meg nem nevezett hozzátartozója. Egy másik tanú Tompa László, a Pro Körmend Városszépítő Egyesület önkormányzati képviselője, aki nem látta a dolgokat, viszont állítólag szembetalálkozott a rendészeti szakközépiskola ügyeletes tisztjével, aki éppen jelentette az esetet felettesének. 

Rovatok