Index Vakbarát Hírportál

Visszakapják jogköreik egy részét az iskolaigazgatók

2016. május 28., szombat 08:59

A Klik nem fog beleszólni a szakmai kérdésekbe, az iskolaigazgatók pedig a korábbinál nagyobb jogkört kapnak mind a munkaügyi, mind a gazdálkodási kérdésekben. Az önkormányzati működtetésű iskolák átvételével az iskolaigazgató lesz a főnöke mindenkinek, aki ott dolgozik - közölte Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke a Magyar Hírlapnap adott interjújában.

A közoktatást felügyelő állami intézménykezelő vezetője szerint átalakítják a korábbi, túlzottan központosított működést, egyes hatáskörök a Kliktől a tankerületekhez és az iskolákhoz kerülnek. 

Ettől persze még továbbra is jelentős marad a tanárok által rengeteget bírált, hatalmas adósságot felhalmozó és kréta- és papírhiányt okozó szervezet szerepe. Ráadásul a Klik formális kontrolljának lazítása ellenére valójában inkább egy további kör államosítás történik az iskolákban. Arról, hogy pontosan milyen változtatások jönnek, itt írtunk részletesen.

A teljes államosítással kapcslatos bírálatokra Pölöskei azt mondta az interjúban, hogy "a köznevelési törvény hatályba lépése előtti évtizedekben az intézmények szakmai munkájába közvetlenül beleszólhatott a fenntartó azáltal, hogy neki kellett jóváhagynia az intézményi alapdokumentumokat, például a pedagógiai programot".

Egyúttal azt hangoztatta, hogy most szakmailag nem szólnak bele az iskola életébe, és az új rendszer szerint az intézmények minden dolgozójának az igazgató lesz újra a főnöke. Bár a szakmai függeltenségnek némileg ellentmond például a tankönyvpiac államosítása és a tananyag ilyen módon való befolyásolása.

Pölöskei a hírlapnak azt mondta, az új szervezeti formát július elsejétől fogják bevezetni, és jövő év január elsején átveszik az önkormányzati kézben lévő iskolákat is. 

A Klik több mint 200 milliós ügyvédi költségeivel kapcsolatban pedig azzal védekezett a Klik vezére, hogy ez egy ekkora szervezetben szerinte egyáltalán nem magas.

Azt is elmondta, hogy a Klik adósságállománya előreláthatóan tovább csökken, az április végi 4,6 milliárd forintról várhatóan 3,6 milliárd körüli összegre.

Rovatok