Index Vakbarát Hírportál

Gyermekeit elvesztette és hajléktalanná vált a 8. kerületből kilakoltatott család

2016. június 14., kedd 00:30

A három gyerekes Danó családot a kilakoltatási moratórium lejárta után pár nappal, múlt hét csütörtökön lakoltatta ki a nyolcadik kerületi önkormányzat a Diószeghy Sámuel utcában lévő önkormányzati bérlakásából. A kilakoltatást A Város Mindenkié csoport megpróbálta megakadályozni, a kilakoltatást viszont nem állította le az önkormányzat, arra hivatkozva, hogy nem kerülnek az utcára, hiszen kaptak elhelyezést egy családok átmeneti otthonában. 

A Város Mindenkié hétfői közleménye szerint a Danó család így is az utcára került, a gyámhivatal ugyanis kiemelte a gyerekeket a családból, annak ellenére, hogy korábban a CSAO-ban való elhelyezést megfelelőnek találta. A kiemelésről a gyámhivatal a múlt héten tájékoztatta a családot, majd július 10-én el is vitték a gyerekeket, akik vidéki nevelőszülőkhöz kerültek.  Mivel viszont a CSAO-ban csak gyerekes családok maradhatnak, a három kiskorú gyerek nélkül a két szülő és a beteg nagymama, aki szintén a családdal élt az önkormányzati bérlakásban, hajléktalanszállóra került. 

Az AVM közleménye szerint gyermekeket anyagi okokból, például a család lakáshelyzetére hivatkozva, nem emelhetné ki a gyámhivatal a családból, ezt a 1997. évi XXI. gyermekvédelmi törvény és az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye is kifejezetten tiltja. Ennek ellenére egy 2014-es kutatás szerint egyre gyakoribb, hogy törvényellenes módon lakásgondokra vagy más anyagi problémákra hivatkozva hoz a hivatal döntést a gyerekek kiemeléséről. Sok család épp emiatt nem mer segítségért fordulni a gyermekvédelmi intézményekhez, mert úgy érzik, hogy az állam nemhogy nem segíti őket, de egyre nehezebb helyzetbe hozza őket, ahogy a Danó családot is.

Rovatok