Index Vakbarát Hírportál

Felmentették a Gyurcsány-kormány honvédelmi miniszterét

2016. június 20., hétfő 15:15

Újabb, a szocialista kormány elszámoltatásával kapcsolatos eljárás feneklett meg, miután a táblabíróság jogerősen felmentette  a Gyurcsány-kormány honvédelmi miniszterét és közigazgatási államtitkárát. Juhász Ferenc és Fapál László ellen hűtlen kezelés vádjával még 2012-ben indított eljárást a Központi nyomozó Főügyészség. 

A vádirat - melyről részleteiben itt olvashat - szerint Juhász Ferenc 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László megvegye a neki 2005 májusában igen kedvezményes, havi 11 680 forintos, határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást, Fapál László pedig felbujtóként vett részt a vád szerinti jogosulatlan lakásvásárlásban. 

A perben első fokon bűncselekmény hiányában felmentették a vádlottakat, a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék ugyanakkor bűnösnek mondta ki, és felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta őket. A táblabíróság kinyilvánította, hogy egyetért az ügyben első fokon született ítélettel, és bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat. Az indoklásban leszögezte, hogy Fapált köztisztviselőként is megillették a katonai rangfokozatának megfelelő juttatások.

Juhász Ferenc a jogerős ítéletet követően újságíróknak azt mondta:

hat éve zajlik egy koncepciós eljárás, hat éve hurcolnak bennünket a sokadik bírói fórum elé és immáron jogerősen bebizonyosodott mindaz, amit kezdettől fogva állítottunk, hogy jogszerűen, szabályszerűen jártunk el és bűncselekményt nem követtünk el.

A volt miniszter hozzátette: a hat év alatt sikerült két családot tönkretenni.

Vádolom Polt Pétert és Orbán Viktort, hogy a büntetőjogi eszközöket használták a politikai riválisokkal szemben, vádolom azt az eljárást, ami egyébként azt eredményezhette, hogy tizenvalahány bírói fórum után jutottunk oda, hogy végleges elégtételt kaphassunk.

Az egykori tárcavezető azt is előrevetítette, ügyvédjével meg fogják keresni annak a módját, hogy elégtételt kaphassanak "a sok mocsadék állításért, amelyet Budai Gyulától kezdve az ebben részt vevők velünk szemben alkalmaztak".

Fapál László az ítéletet követően azt mondta: erre az ítéletre számított, számára a legfontosabb üzenete a döntésnek az, hogy

a mai Magyarországon még mindig van bírósági korrekció, az igazságszolgáltatás még működik.

(MTI)

Rovatok