Index Vakbarát Hírportál

Társa karjában halt meg az egyik felrobbant tűzszerész

2016. július 29., péntek 07:13

Megrázó részleteket derített ki a Blikk a  július 1-én a Hortobágyi Nemzeti Parkban hatástalanítás közben felrobbant négy tűzszerész utolsó perceivel kapcsolatban. A 250 kilós bomba robbanásánál öt tűzszerész volt a bomba közelében, hárman közvetlenül a robbanótest mellett, ketten pedig pár méterrel távolabb. Az egyik közelebb álló katona súlyos sérüléseket szenvedett, eszméletét azonban nem veszítette el. Bajtársa, Tóth Péter főtörzsőrmester – aki végül egyedül élte túl a balesetet – odarohant hozzá, karjai közé vette a fejét, és folyamatosan próbálta szóval tartani. Péter biztatta társát, hogy tartson ki, azonnal ideér a segítség, sőt, 

még viccelődött is, hogy ilyen gyorsan még soha nem értek fel Budapestre, mint most fognak.

De mire a segítség megérkezett, a sérült katona szíve megállt, és az orvosok sem tudták megmenteni az életét; a tűzszerész társa karjaiban halt meg. A robbanásban Péter is komolyan megsérült, de állapota stabil, a lap szerint még arra is volt energiája, hogy megkérje barátnője kezét.

A Blikk arról is beszámol, a négy emberéletet követelő repeszromboló bomba egy aránylag ritka és különleges robbanószerkezet, ugyanis dupla töltettel rendelkezik. Nem kizárt, hogy ez okozta a szakképzett tűzszerészek halálát, hiszen az első töltetet még sikeresen hatástalanították. A tragédia a második felrobbanásakor történt.

Az utóbbi hatvan évben a legtöbb bomba a Hortobágyi Nemzeti Park területére került. Ezeket folyamatosan hatástalanítják a tűzszerészek, akiket a világ legjobbjai között tartanak számon - szakértők ezért is kételkednek abban, hogy mulasztás történt volna. A Honvédelmi Minisztérium azonnal vizsgálatot rendelt el az ügyben, ennek végeredményét azonban még nem közölték a nyilvánossággal. A bombamentesítést egyébként alvállalkozóként végezte egy cég, mely a HM közbeszerzésén nyerte el a feladatot;  Demeter Márta MSZP-s országgyű­lési képviselő írásos kérdésére az is kiderül, hogy a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. a két ütemben végezendő hatástalanítási munkára az első ütemre több mint bruttó 217 millió forintot, míg a második ütemre több mint bruttó 206 millió forintot kapott.

Rózsa János Nándort szerdán temették el katonai tiszteletadás mellett. A hamvakat tartalmazó kisebb koporsót egy nagyobban helyezték a föld alá, a tűzszerész egyenruhájával együtt.  Mivel négy éve megszüntették a katonák központi élet- és felelősségbiztosítását, ezért a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelés alapján határozza meg hősi halált halt tűzszerészek hozzátartozóinak járó összeget.

 

Rovatok