Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották az Oltalomnak és a Migszolnak, hogy ételt osszanak a határnál rekedteknek

2016. július 29., péntek 21:12

Megtiltották az ételosztást az Oltalom Karitatív Egyesületnek a röszkei tranzitzónánál, írja a Délmagyar. A civil szervezet egyedüliként próbálta meleg étellel ellátni azt a majd' hétszáz menekültet, akik hetek óta várakoznak ott.

Korábban hagyták őket dolgozni, a hatóságok azonban a hét elején határozottabban léptek fel, írja a lap a civilek egyik aktivistájára hivatkozva. Informálisan azt mondták nekik, hogy „szerb oldalon fogalmazódott meg az a kérés, hogy a horgosi oldalon kialakult tábor közelében letelepedett éhségsztrájkolók akciója idején hagyjanak fel a civilek az ételosztással″.

Az éhségsztrájk azóta egyébként véget ért.

Iványi Éva, a megszólaltatott ételosztó aktivista nem érti, milyen összefüggés lehet az éhségsztrájkolók akciója és az ő segítő tevékenységük között. A hatóságok továbbá azzal is érveltek, hogy határsértést is elkövethetnek a civilek, mert a keskeny, két méteres sávban ételt osztva esetleg átérhetnek a szerb oldalra.

Az Oltalomnak azt javasolták, a bevándorlási hivatallal egyeztessenek. A Délmagyar szerint az Oltalom mellett a Migszol sem oszthat semmit a "senki földjén", az ENSZ munkatársai viszont tovább dolgozhatnak.

Rovatok