Index Vakbarát Hírportál

Eddig 52 ezer menekültet akartak visszaküldeni Magyarországra, csak 4-et vettünk át

2016. augusztus 22., hétfő 09:30

A Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól megtudta, hogy a tavalyi menekülthullám kezdete óta összesen 52 ezer menekültet akartak az uniós országokból visszatoloncolni Magyarországra, azonban mindössze négyet vettünk át.

A legtöbb megkeresés Németországból érkezett, de Ausztria, Franciaország és az Egyesült Királyság is nagy számban kívánt élni a dublini rendeletben lévő visszaküldési lehetőséggel. Idén augusztus 15-ig 19,5 ezer visszatoloncolási kérvény érkezett, ebből több mint 7 ezret Ausztria küldött hazánknak - a négy visszavett menekültet is ők küldték vissza. A migránsok azonban nem maradtak az országban, a tárca közlése szerint ugyanis azonnal tovább szállítjuk őket oda, ahonnan jöttek, erre ugyanis szerződésünk van a nyugat-balkáni országokkal.

A magyar kormány általában azért nem tesz eleget a kéréseknek, mert álláspontjuk szerint ezek a menekültek Görögországon keresztül érkeztek, és ha nem regisztráltak is ott, ez nem jelenti azt, hogy Magyarországra kellene küldeni őket. Mint a minisztérium a lappal közölte, Görögország nem tartotta be a játékszabályokat a regisztráció elmulasztásával, de ezért Magyarország nem büntethető.

Az ENSZ menekültügyi szervezete júliusban szót emelt a magyar gyakorlat ellen, mivel szerintük a menekültek visszatoloncolása Szerbiába emzetközi egyezményekbe ütközik. Kritizálták azt is, hogy a magyar kormány 800 menekültet tart a szabad ég alatt, szállás, vécék és víz nélkül a tranzitzónák előtt.

Rovatok