Index Vakbarát Hírportál

A budapestiek nem lelkesednek a budapesti olimpiáért

2016. szeptember 9., péntek 13:35

A budapestiek kevesebb mint harmada szavazna arra, hogy a 2024-es nyári játékok a magyar fővárosban legyenek. Az Index megrendelésére a Závecz Research kutatóintézetben végzett felmérés szerint 37 százalék mondana nemet a budapesti olimpia lehetőségére. Közben a Nemzeti Választási Iroda jóváhagyta az olimpiáról szóló népszavazási kérdést.

A budapestieknek 30 százaléka menne el és szavazna igennel egy olyan népszavazáson, ami a 2024-es budapesti olimpia rendezésének támogatásáról szólna, derült ki az Index megrendelésére augusztus végén kizárólag a budapestiek körében a Závecz Research kutatóintézetet által végzett felmérésből.

 

Az Ipsos kutatóintézet hasonló témában végzett felmérése során arra volt kíváncsi, hogy mennyire örülnek a magyarok egy esetleges fővárosi olimpiának. Az érzelmeket vizsgáló kutatás sokkal támogatóbb magyar lakosságot jelez, mint a konkrét szavazási hajlandósággal kapcsolatos. Az Ipsos-felmérés szerint a budapestiek 54 százaléka örülne, ha Budapest rendezné a 2024-es olimpiát és paralimpiát.

Ha a teljes magyar lakosságot nézzük az Ipsos-felmérés alapján, akkor hatvanöt százalék szerint legalább ugyanolyan vagy magasabb színvonalon lennénk képesek a játékok megrendezésére, mint Rio de Janeiro. A riói olimpiával a Závecz Research felmérése szerint egyébként nagyon elégedettek a magyarok, a lakosság 60 százaléka 5-ös osztályzatot adna a 8 aranyéremmel, 3 ezüstéremmel és 4 bronzéremmel járó szereplésre. 4.5-ös osztályzat átlaggal zárt a magyarok szereplése:

 

A két kutatásból összességében az rajzolódik ki, hogy elméletben és az érzések szintjén örülnek a magyarok a lehetőségnek, hogy Budapesten legyen az olimpia, de a leginkább érintett fővárosiak a szavazófülkében nemet mondanának rá.

Az olimpia támogatásáról elképzelhető, hogy népszavazáson kell majd döntenie a lakosságnak, és pénteken rendben lévőnek találta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke az erről szóló népszavazási kérdést. Így szólhat majd:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a XXXIII. nyári olimpiai és XVII. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló 2016. évi LVIII. törvényt?".

A Nemzeti Választási Bizottságnak a kérdés érdemi vizsgálatát a népszavazási kezdeményezés benyújtását követő 30 napon belül, tehát október 6-ig kell elvégeznie.

Rovatok