Index Vakbarát Hírportál

Habony Árpád két külföldi kampányban is dolgozik

2016. október 6., csütörtök 07:06 | aznap frissítve

Nemzetközi politikai tanácsadó lett Habony Árpád, írja a Figyelő. Orbán Viktor láthatatlan tanácsadójának az amerikai Arthur J. Finkelsteinnel közös cége ugyanis legalább két nagyobb nemzetközi munkában is részt vesz. A Lánczi Tamás által vezetett londoni Danube Business Consulting Ltd. Horvátországban és Franciaországban is segíti a jobboldali pártok győzelmét.

Hirtelen megnőtt a magyar szavazók száma Horvátországban

A dologhoz valamelyest kapcsolódhat korábbi cikkünk, amiben azt írtuk: a horvát választások előtt hirtelen megnőtt a magukat magyarnak valló horvátok és romák száma. A gyanú szerint 200 kunával, liszttel, cukorral és tusfürdővel elősegített szavazógyarapodással sikerült kiütni a horvát magyarság baloldali képviselőjét, és a Fidesz favoritjának számító HDZ-s Jankovics Róbert került a helyére. A választási bizottság az ügyben született panaszokat mindenesetre elutasította.

A Figyelőnek több egymástól független forrás is megerősítette, hogy Habonyék cége dolgozik a konzervatív Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), és a visszatérésre készülő Nicolas Sarkozynek is. A HDZ Horvátországban 1990-1999 és 2003-2011 között is kormányon volt, de a fénye aztán megkopott. A Habonyék által segített kampányoknak is köszönhetően azonban 2015-2016-ra a párt visszaerősödött, és nemrég meg is nyerték a választást, bár a párt titkosszolgálati múlttal rendelkező erős embere, Tomislav Karamarko megbukott.

Nicolas Sarkozy 2007–2012 között volt Franciaország elnöke, és most ismét ringbe száll a 2017-es elnökválasztáson. A Figyelő úgy tudja, hogy Habonyéknak már tavaly év végén akadt munkájuk Sarkozy környezetében. Sarkozy kommunikációs tanácsadója azonban most a Figyelőnek azt mondta: nincs a környezetükben Monsieur Habony nevű személy, de még ezt a nevet sem hallotta soha.

A Figyelőnek ettől függetlenül az együttműködés tényét több forrás is megerősítette. A megbízáshoz Orbán beleegyezése is kellett, írja a lap. Sarkozy sikere ugyanis Orbán Viktornak is érdeke, aki erősebb magyar pozíciót akar kivívni az uniós családban, és ehhez jól jönne a vele sok mindenben hasonlóan gondolkodó Sarkozy.

Habony Árpád eredeti szakmájára nézve bútorrestaurátor, aki később koronaőr volt, ma pedig már az ország öt legbefolyásosabb embere között emlegetik. Karrierje ezúttal a nemzetközi porondon folytatódik. Habony Árpád korábban mindig tolmács segítségével dolgozott, de ismerői szerint angolja az utóbbi időben sokat fejlődött, és ha kell, már ezen a nyelven is szívesen osztja az észt.

Rovatok