Index Vakbarát Hírportál

A munkajogász szerint nem szolgáltatott alapot a kirúgásra a Facebookon panaszkodó férfi

2016. október 15., szombat 17:41

"Meggyőződésem, hogy semmi olyat nem írt le a munkavállaló a közösségi oldalon, ami alkalmas lenne a munkáltató jó hírnevének veszélyeztetésére, megsértésére" - mondta a Munkajog Portál kérdésére Goda Mark munkajogász.

A Nyugat.hu nyomán az Index is megírta korábban, hogy azonnali hatállyal felmondott a munkáltatója annak a szombathelyi férfinak, aki a cég szerint a munkáltató jó hírnevét sértő kijelentéseket tett egy Facebook-bejegyzésben.

A nagy érdeklődést kiváltó esettel a Munkajog Portál is foglalkozott, és megkérdezett egy munkajogi szakértőt, Goda Markot, hogy valóban olyan magatartást tanúsított-e a férfi, amely a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését indokolttá teszi?

A munkajogász válaszul elmondta, hogy ugyan a munkavállalók felelősséggel tartoznak a Facebookon tett kijelentéseikért, de csak akkor vonhatók felelősségre, ha ezekkel sértik a munkáltató jó hírnevét vagy gazdasági érdekeit. Ez a bejegyzés azonban "messze van attól, hogy a munkáltató jó hírnevét veszélyeztesse vagy akár sértse" - mondta Goda Mark, aki szerint nem volt indokolt, hogy azonnali hatályú felmondással szüntették meg a férfi munkaviszonyát.

Erre ugyanis "csak olyan kivételes esetekben kerülhet sor, amelyeknél nem várható el a Munkáltatótól, hogy a rendes felmondási időre nézve még fenntartsa a munkavállaló munkaviszonyát." Ebben az esetben azonban a munkajogász szerint a munkavállaló a Facebook-posztjával nem tanúsított olyan magatartást, amely a munkaviszony fenntartását ellehetetlínetette volna.

Rovatok