Index Vakbarát Hírportál

Még mindig rengeteg SIM-kártya használója ismeretlen

2016. november 17., csütörtök 08:58

Továbbra se azonosították magukat azok a SIM-kártya-használók, akikhez jutott a szervezett bűnözői körök által vásárolt 200 ezer darabból – írja a Magyar Idők. A mobilszolgáltatók több mint 180 ezer SIM-kártya működését korlátozták szerdán, mert nem jelentkeztek a használóik, és lejárt az azonosítási felhívás határideje.

A felhívás azért született, mert ezek a SIM-kártyák is a közé a 200 ezer közé tartoznak, amelyeket korábban egy hajléktalan nevére vásároltak bűnözők, és amelyek egy része aztán a tavalyi párizsi és az idén tavaszi brüsszeli terrortámadás elkövetőihez jutott. Ahogy arról korábban írtunk, a magyar felderítés hibázott, ha nem vették észre a tömeges kártyavásárlást, amelyre a párizsi és brüsszeli hatóságok figyeltek fel. A hibához köze lehet a különböző szolgálatok közötti rivalizálásnak és ellentéteknek.

A szolgáltatók a napokban összehangolt akciót indítottak: minden érintett SIM-kártyára sms-t küldtek, az üzenetben figyelmeztetve a felhasználókat, hogy 15 napjuk van személyesen megjelenve azonosítani magukat. A Magyar Idők úgy tudja, az akció nem volt különösebben sikeres, a felhasználók kevesebb mint tíz százaléka jelentkezett.

Az azonosítatlanul maradt kártyák kimenő forgalmát a határidő lejárása után a szolgáltatók letiltották, így azokkal már nem lehet szervezkedni. Ezután további 30 napjuk van a kártyákat használóknak az azonosításra, ha ezt ezután továbbra se teszik meg, a kártyáikat teljesen letiltják, és már bejövő hívások fogadására se lehet használni őket.

Közben csütörtökön véglegesíthetik a SIM-kártyák beszerzését szigorító törvényjavaslatot. ha ezt elfogadják, a lap szerint a parlament már jövő héten meg is szavazhatja. A tervezet kötelezné a mobilszolgáltatókat, hogy minden esetben rögzíteniük kelljen az előfizetők adatait. Visszamenőleg is ellenőrizniük kellene a feltöltőkártyás ügyfelek személyazonosságát, és akinél ez 2017. július 1-ig nem sikerül, megszűnne az előfizetése. Szintén a tervezet része, hogy családtagokon kívül ne lehessen másnak átadni a SIM-kártyát.

Rovatok