Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP is beszállt az olimpiai aláírásgyűjtésbe

2017. február 7., kedd 15:25 | aznap frissítve

A párt eddig nem állt ki a népszavazás mellett, most viszont hirtelen bejelentette, hogy húsz helyszínen is gyűjtik az aláírásokat.

Az MSZP honlapján kedden felhívás jelent meg, amelyben a párt "arra kér minden budapestit, hogy jöjjön el és aláírásával támogassa a népszavazási kezdeményezést".

Az olimpia ügyében eddig megosztottnak tűnő szocialisták most már úgy gondolják, "ezermilliárd forintokat elkölteni a közösből nem lehet az emberek megkérdezése nélkül", és azt szeretnék, hogy "legyen népszavazás, döntsenek az emberek".

Mondjuk azért standozni nem fognak a szocialisták, a honlapjukra kitett közlemény alapján pártirodáikban várják az aláírni vágyókat. Azaz végső soron bele is álltak az aláírásgyűjtő kampányba, meg nem is.

Korábban a Fővárosi Közgyűlésben több MSZP-s kerületi polgármester is leszavazta a budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló javaslatot, így Gajda Péter XIX. kerületi polgármester és Szabados Ákos, az MSZP által támogatott, XX. kerületi polgármester is nemmel szavazott.

Ugyanakkor más szocialista politikusok - így Molnár Gyula pártelnök is - aláírták a népszavazási kezdeményezést, Szanyi Tibor pedig gyűjtött is aláírásokat, de maga a párt egészen mostanáig nem állt ki nyilvánosan a népszavazás mellett.

A népszavazás kiírásához 138 ezer érvényes aláírásra van szükség, és még február 17-ig lehet gyűjteni az aláírásokat. Eddig több mint 110 ezer aláírás gyűlt össze. A szervezők korábban azt mondták, elég szoros lehet a vége, néhány száz aláírás is számítani fog. Főleg, hogy sokszor erőszakos ellenakciókkal kell megküzdeniük az aláírásgyűjtőknek.

A népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalmat megkérdeztük, mit szólnak az MSZP csatlakozásához. Hajnal Miklós elnökségi tagtól az alábbi reakciót kaptuk a szocialistáknak címezve:

Jó reggelt. Ideje volt, hogy kapcsoljanak.

A Momentum azt is elárulta, hogy az MSZP nem kereste meg őket a bejelentés előtt, és nincs köztük semmiféle együttműködés.

A Momentum és a szocialisták kapcsolata nem volt zökkenőmentes, Szanyi Tibort például enyhén leoltották, amikor rá akart telepedni a mozgalom aláírásgyűjtésére. Mondjuk Szanyi később legalább maga is gyűjtött 170 aláírást, bár ez a kezdeményezés egészét tekintve teljesen elhanyagolható mérték.

A Momentum elsősorban azzal érvel, hogy pazarló lenne az olimpia, és ennek ap pénznek jobb helye is lenne. Már csak azért is, mert elég nagy az esélye, hogy szétlopnák az egészet.

Rovatok